Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Μόλις στο 10% των «προστατευόμενων περιοχών» του πλανήτη δεν παρατηρείται ανθρώπινη δράση

Άλλη μια μελέτη έρχεται να προστεθεί στους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος παρεμβαίνει στη Γη.
Την ώρα λοιπόν που ο άνθρωπος ορίζει ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της άγριας φύσης ως προστατευόμενες περιοχές, φαίνεται πως αυτό είναι μόνο ονομαστικό, καθώς μια νέα μελέτη βρήκε πως το 1/3 των προστατευόμενων δρυμών καταστρέφονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «Science» ανέλυσε τον βαθμό προστασίας των εθνικών δρυμών και κατέληξε σε κάτι ομολογουμένως πολύ ανθρώπινο. Πως την ώρα δηλαδή που ολοένα και περισσότερες χώρες είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμες να ορίσουν περιοχές άγριας φύσης και ζωής ως «προστατευόμενες», δεν δείχνουν το ίδιο ακριβώς μέλημα για την προστασία τους.

«Μια προστατευόμενη περιοχή που λειτουργεί σωστά είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διάσωση των ειδών», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Kendall Jones, «αν επιτρέψουμε στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών να παρακμάσει, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι απώλειες στη βιοποικιλότητα θα επιδεινωθούν».



Η μελέτη μίλησε και με νούμερα: Πως κάπου 6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα προστατευόμενων περιοχών, μια έκταση δυο φορές η Αργεντινή δηλαδή, είναι σήμερα κάτω από «έντονη ανθρώπινη πίεση» από δραστηριότητες όπως η αποψίλωση των δασών, η κατασκευή οδικών δικτύων, οι καλλιέργειες, η μεταλλουργία, ακόμα και η δημιουργία νέων οικισμών και πόλεων τελικά.

Μόλις στο 10% των χαρακτηρισμένων ως «προστατευόμενες περιοχές» του πλανήτη δεν παρατηρείται ανθρώπινη δράση, κάτι που οι ερευνητές θεωρούν τραγικό, μιας και οι δρυμοί έχουν αποδείξει εδώ και καιρό πόσο νευραλγικό ρόλο διαδραματίζουν στη διατήρηση του εύθραυστου οικοσυστήματος.

Αντί να σπεύδουν λοιπόν οι κυβερνήσεις να χαρακτηρίζουν κι άλλες περιοχές ως προστατευόμενες, καταλήγουν οι ερευνητές, θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσουν πως οι ήδη υπάρχουσες λειτουργούν αποδοτικά και δικαιώνουν τον σκοπό τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ