Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Προστατέψτε το παιδί σας από πιθανή σύγκρουση!

Δες τώρα πόσο επικίνδυνα είναι για τα παιδιά τα τροχαία ατυχήματα και πως μπορείς να προστατεύσεις το παιδί σου αν συμβεί κάποιο τροχαίο ατύχημα

Τα τροχαία η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών!

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα τροχαία ατυχήματα είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών. Πολλά είναι τα σοβαρά τραυματισμένα παιδιά που καταλήγουν στο νοσοκομείο από τροχαία ατυχήματα. Οι περισσότεροι τραυματισμοί μάλιστα είναι στο κεφάλι και τον αυχένα, ενώ κάποιοι τραυματισμοί οδηγούν σε αναπηρία. Τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού. Για το λόγο αυτό η επιλογή του σωστού παιδικού καθίσματος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για το γονέα.

Ξεκινά πριν ακόμη τη γέννηση του παιδιού, αφού πρέπει να το μεταφέρει με ασφάλεια από το μαιευτήριο μέχρι το σπίτι, και συνεχίζεται διαρκώς όσο αυτό αναπτύσσεται. Στις επόμενες σελίδες θα βρείτε τις απαντήσεις που προέκυψαν σε ερωτήματα τα οποία αναδύθηκαν από προσωπική μας πείρα και κάνοντας ενδελεχή έρευνα γύρω από τα παιδικά καθίσματα.

Από το ποιο κάθισμα πρέπει να επιλέξετε για κάθε ηλικία του παιδιού σας, χρήσιμες συμβουλές που θα κάνουν τη αγορά του παιδικού καθίσματος ευκολότερη, τρόπους για να βρείτε την καλύτερη πρόταση σύμφωνα με τις οικονομικές σας δυνατότητες (αν και όταν πρόκειται για το παιδί μας, ο παράγοντας κόστος μπαίνει πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα), ενώ τέλος παρουσιάζουμε τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα σύμφωνα με τις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP, όπως και τα προτεινόμενα παιδικά καθίσματα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το κάθισμα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας και να διαθέτει πορτοκαλί ετικέτα που το αποδεικνύει.
Είναι πολύ σημαντικό το κάθισμα που θα επιλέξεις να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας και να διαθέτει επίσης την ειδική πορτοκαλί
Κάθε παιδικό κάθισμα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας της EE. Αυτές είναι οι R44-03 και R44-04. Τώρα, πως θα βρείτε εάν είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές αυτές; Ψάξτε για την πορτοκαλί ετικέτα και διαβάστε τη προσεκτικά. Ωστόσο, κάποιοι γονείς ίσως αναρωτηθείτε «είναι αυτό αρκετό;» Θεωρούμε, ότι δεν πρέπει να αγοράζετε ένα κάθισμα a priori, απλά επειδή είναι κολλημένη πάνω του η πορτοκαλί αυτή ετικέτα, αλλά να εξετάζετε ποικίλες παραμέτρους. Στις επόμενες σελίδες, ελπίζουμε να κάνουμε την αγορά σας ευκολότερη.

Πώς να διαβάσετε την ετικέτα ECE R44.04

1. Όνομα ή trademark της κατασκευάστριας εταιρείας
2. Προδιαγραφές ΕΕ σύμφωνα με τις οποίες έχει ομολογκαριστεί
3. Τύπος πιστοποίησης
4. Βάρος παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλο
5. Διεθνής κωδικός όπου αναγράφεται η χώρα που πήρε την πιστοποίηση*
6. «Παρτίδα» κατασκευής
7. Στοιχεία εταιρείας

Οι κατηγορίες παιδικών καθισμάτων διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Βρες αυτό που είναι κατάλληλο για το δικό σου
Η επιλογή ενός παιδικού καθίσματος πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το ύψος και βάρος του παιδιού. Η ηλικία πρέπει να λαμβάνεται ενδεικτικά υπόψη.

Group 0 και 0+ (0-13 κιλά, 0-15 μηνών)

Τα μωρά, μέχρι να μπορούν να στηρίξουν το κεφάλι μόνα τους, πρέπει να ταξιδεύουν σε αντίθετη φορά με αυτή του αυτοκινήτου. Τα καθίσματα αυτής της κατηγορίας είναι πορτ-μπεμπέ, με μεγάλη κλίση πλάτης. Το μωρό ξαπλώνει και σε συνδυασμό με την αντίθετη φορά, σε περίπτωση ατυχήματος έχει τη μικρότερη δυνατή καταπόνηση στον αυχένα του.

Group 1 (9-18 κιλά, 8 μηνών-4 χρόνων)

Όταν το μωρό φτάσει το βάρος περίπου των 9 κιλών, το κεφάλι του «περισσεύει» από το βρεφικό κάθισμα και μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του. Τότε μπορεί να μετακινηθεί σε επόμενης κατηγορίας κάθισμα και να ταξιδεύει κοιτάζοντας είτε μπροστά είτε πίσω. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, τα καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω είναι ασφαλέστερα από αυτά που κοιτούν μπροστά. Επίσης, πλεονέκτημα αυτής της κατηγορίας είναι η δυνατότητα ανάκλισης του καθίσματος.

Group 2/3 (15-36 κιλά, 3-12 χρόνων)

Τα νήπια χρειάζονται κάθισμα booster με πλάτη, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αρκεστούν στα booster (φωτό) που τα φέρνουν στο σωστό ύψος για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου. Στην αγορά, θα βρείτε επίσης καθίσματα κατηγορίας 1/2/3. Αυτά δεν έχουν ανάκλιση και άρα αν το μωρό σας συνηθίζει να κοιμάται, τότε ίσως να μη αποτελούν ιδανική επιλογή. Από την άλλη αποτελούν μια πιο οικονομική λύση.

Η νέα τάση θέλει τα καθίσματα να κοιτούν προς τα πίσω

Σύμφωνα με τις μελέτες των Σκανδιναβών, τα παιδικά καθίσματα τα οποία "κοιτούν" προς τα πίσω, σε συνθήκες σύγκρουσης, μπορεί να αποδειχθούν 5 φορές πιο ασφαλή από εκείνα, όπου το παιδί "κοιτά" προς την κατεύθυνση κίνησης του αυτοκινήτου. Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν οι Νορβηγοί, καλό θα είναι οι γονείς να τοποθετούν τα παιδιά ηλικίας έως 4-5 ετών, βάρους περίπου 18 κιλών, σε παιδικά καθίσματα που είναι ανάποδα τοποθετημένα. Όπως παρατηρήθηκε από έρευνες σε ατυχήματα, αρκετά παιδιά έχαναν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, παρόλο που ήταν δεμένα με τον προβλεπόμενο τρόπο στα ειδικά καθίσματα.

Δες ποιος είναι ο σωστός τρόπος τοποθέτησης ενός παιδικού καθίσματος

1. Τοποθετήστε το καθισματάκι στη θέση του αυτοκινήτου που έχετε επιλέξει. Τραβήξτε τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου περνώντας την από το κενό ανάμεσα στην πλάτη και στη βάση του καθίσματος. Αν είναι ISOFIX κουμπώστε στις ειδικές βάσεις των καθισμάτων.
2. Περάστε τη ζώνη μέσα από τις αντίστοιχες υποδοχές.Βγάλτε την από την άλλη πλευρά και στερεώστε την στην αγκράφα του καθίσματος. Εδώ βολεύουν τα λεπτά χέρια.
3. Περάστε το διαγώνιο τμήμα της ζώνης μέσα από την αντίστοιχη υποδοχή στο πλαϊνό τμήμα του καθίσματος (πίσω από την πλάτη του παιδικού καθίσματος).
4. Τραβήξτε με δύναμη το διαγώνιο τμήμα της ζώνης, έτσι ώστε να εφαρμόσει καλά το καθισματάκι στο κάθισμα του αυτοκινήτου και κουμπώστε με το “κλιψάκι”.
5. Πιέστε όλα τα σημεία, για να βεβαιωθείτε ότι, όλα τα τμήματα της ζώνης είναι τεντωμένα και ότι το κάθισμα έχει τοποθετηθεί σωστά.
6. Κάντε ένα τελικό έλεγχο για να δείτε πόσο καλά έχει στερεωθεί. Καλό είναι ανά τακτικά διαστήματα να σφίγγετε τις ζώνες, ιδιαίτερα μάλιστα αν δεν έχετε κάθισμα ISOFIX.


Μας κοινοποιήθηκε από το ειδικό στο αυτοκίνητο autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ