Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Τα έξι ηφαίστεια που απειλούν να αλλάξουν το «πρόσωπο» του πλανήτη το 2018

Αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη έχουν παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες οι επιστήμονες, με συνέπεια να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού οι αρμόδιες υπηρεσίες

Μεγάλη ομάδα γεωλόγων και ηφαιστειολόγων ανέλυσε όσα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεσή τους από τις μετρήσεις των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων, αλλά και τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται κοντά στα γνωστά υφαίστεια ανά τον πλανήτη, καταρτίζοντας μία λίστα με έξι ενεργά ηφαίστεια, τα οποία είναι πιθανόν να εκραγούν εντός του 2018, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα ξεχώρισαν έξι περιπτώσεις ηφαιστείων, τα οποία παρουσιάζουν συσσωρευμένη ενέργεια και ηφαιστειακό μάγμα, αλλά δεν έχουν... εκδηλωθεί. Μετά την πρόσφατη έκρηξη στο ηφαίστειο Αγκούνγκ, η παρατήρηση και μελέτη των φαινομένων έχει εντατικοποιηθεί, καθώς παρατηρείται εντονότερη του μέσου όρου ηφαιστειακή κινητικότητα.



Η λίστα με τα «επικίνδυνα» ηφαίστεια που συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να εκραγούν περιλαμβάνει το Kirishima στην Ιαπωνία, το Merapi, στην Ινδονησία, το Öræfajökull στην Ισλανδία, το Popocatépetl στο Μεξικό, το Villarrica στη Χιλή και το Kilauea στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εκτός από τα ηφαίστεια που βρίσκονται στην επιφάνεια, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υποθαλάσσιων ηφαιστείων, ιδιαίτερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία παρουσιάζουν εξίσου αυξημένη δραστηριότητα.

Μία πιθανή μεγάλη έκρηξη στη συγκεκριμένη περιοχή, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το γεωλογικό τοπίο, ακόμη και το κλίμα στον πλανήτη, όπως έχει συμβεί κατ' επανάληψη πολλές φορές στο παρελθόν.

Ειδικότερα στην περιοχή του Ειρηνικού, δημιουργείται ένα εκρηκτικό Ring of Fire (δαχτυλίδι της φωτιάς), το οποίο «αγκαλιάζει» την περιοχή από την Αυστραλία και την Ιαπωνία, μέχρι την αμερικανική ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ