Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Αμανατίδης: Η Ελλάδα κέντρο για την πολιτιστική και την τεχνολογική συνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών της Ευρωασιατικής Συνάντησης

" Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει ρόλο-κλειδί στη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη"

Παρέμβαση Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αμανατίδη στο πλαίσιο της 13ης Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών ASEM (20-21.11.17, Nay Pyi Taw, Μυανμάρ)

Δεύτερη Σύνοδος Ολομέλειας: «Τρίτη Δεκαετία του ASEM: Καθιστώντας την Εταιρική Σχέση του ASEM περισσότερο δυναμική και συνεκτική».

Παρέμβαση Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αμανατίδη στο πλαίσιο της 13ης Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών ASEM (20-21.11.17, Nay Pyi Taw, Μυανμάρ)

Kυρία Υπουργέ των Εξωτερικών της Μυανμάρ,
κυρία Ύπατη Εκπρόσωπε της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Αντιπρόεδρε της Ευρ. Επιτροπής,
Εξοχώτατοι Υπουργοί και Πρέσβεις,
κυρίες και κύριοι,

Από ιδρύσεώς του, το 1994, η διαδικασία ASEM («Συνάντηση Ασίας – Ευρώπης») διαδραματίζει κομβικό ρόλο ως forum που προωθεί και διευκολύνει τη σύνδεση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, ιδίως μέσω της προώθησης του πολιτικού διαλόγου, της εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων και της ενίσχυσης των πολιτιστικών δεσμών.

Σ΄αυτό το πλαίσιο η έννοια της «συνδεσιμότητας» (“connectivity”) θα μπορούσε να αποτελέσει ναυαρχίδα για την περαιτέρω προώθηση των στόχων, της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του ASEM.

 Τόσο οι Ασιάτες, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί για αριθμό συγκεκριμένων έργων που σχετίζονται με διάφορες πτυχές της συνδεσιμότητας,  είτε με την κυριολεκτική της έννοια (hard connectivity), όπως δηλαδή τις υποδομές, τις μεταφορές, την ενέργεια, είτε με την ευρύτερη έννοιά της (soft connectivity), η οποία συμπεριλαμβάνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τις επαφές μεταξύ πολιτών.

Yπ΄αυτό το πρίσμα, η συνδεσιμότητα θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως μηχανή  συμπεριληπτικής ανάπτυξης για τις χώρες της Ασίας και της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης, προσφέρει μια φυσική πύλη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή. Με δεδομένη την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία της, χάριν και στην ιδιότητα κράτους-μέλους της ΕΕ για περισσότερο από 36 χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει ρόλο-κλειδί στη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο ηπείρων σε πληθώρα τομέων και επ΄ωφελεία αμφοτέρων των πλευρών.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει κέντρο για την πολιτιστική και την τεχνολογική συνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών-μελών του ASEM. Η χώρα μου αντιλαμβάνεται αυτή τη συνδεσιμότητα ως ιδιαίτερα σημαντικό όχημα για την τόνωση, όχι μόνον του οικονομικού τομέα, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο, που η Ελλάδα διανύει σταθερή πορεία εξόδου από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και των τομέων του πολιτισμού, των επιστημών και της έρευνας.

Εξ ου και θα ήθελα να υπογραμμίσω τις ωφέλειες από την αξιοποίηση του πολιτισμού ως μέσου συνδεσιμότητας, με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, όπως κατέδειξε το Forum Αρχαίων Πολιτισμών, μια πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Είμαι βέβαιος ότι με τις κοινές μας προσπάθειες μπορούμε να καταστήσουμε την εταιρική σχέση που μας συνδέει μέσω του ASEM περισσότερο δυναμική, με θετικά αποτελέσματα για την ευημερία των λαών αμφοτέρων των ηπείρων.

Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ειλικρινές μου ευχαριστίες στους οικοδεσπότες για την ευγενική τους πρόσκληση και τη φιλοξενία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ