Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Σκόπια: Η ήττα του VMRO στις δημοτικές εκλογές σπρώχνει στο περιθώριο τον Γκρούεφσκι

Ο πρώην ισχυρός άνδρας των Σκοπίων είναι ο μεγάλος χαμένος των δημοτικών εκλογών - Ανοίγει ο δρόμος για την παραίτηση ή την αμφισβήτηση του από το εσωτερικό του VMRO

Mεγάλη νίκη σημείωσε στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ. Ανατρέπωντας όλα τα προγνωστικά που μιλούσαν για αμφίρροπη αναμέτρηση η κυβέρνηση του Ζοραν Ζάεφ πήρε μια μεγάλη ανάσα από τις χθεσινές δημοτικές εκλογές.

Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας. Η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα, ενώ η Εθνική Εφορευτική Επιτροπή εκτίμησε πως διεξήχθη σε δημοκρατικό κλίμα.
 
Ο υποψήφιος του SDSM για τον Δήμο Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ κέρδισε με σημαντική διαφορά τον υποψήφιο  του VMRO-DPMNE Κότσε Τραγιάνοφσκι και το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον πρώην πρωθυπουργό Νικολά Γκρούεφκσι. Ταυτόχρονα, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ νίκησε από τον πρώτο γύρο σε όλους τους άλλους μεγάλους Δήμους της χώρας: στο Κουμάνοβο, στο Μοναστήρι (Μπίτολα), στο Πρίλεπ, στην Οχρίδα και στη Στρούμιτσα. 
Ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε τα μεσάνυχτα σε υποστηρικτές του κόμματός του που πανηγύριζαν στο κέντρο των Σκοπίων, έκανε λόγο για μεγάλη νίκη και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Η συντριπτική ήττα του VMRO-DPMNE αποδυναμώνει στο έπακρο τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επί δέκα συναπτά έτη.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2013, το VMRO-DPMNE, που τότε βρισκόταν στην κυβέρνηση και στο απόγειο της πολιτικής του κυριαρχίας, είχε κερδίσει 56 δήμους, έναντι μόλις τεσσάρων του SDSM.

Παραιτείται;

Μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα , είναι πλέον βέβαιο ότι τα σενάρια για το τέλος της πολιτικής καριέρας του Νικολά Γκρουέφκσι θα φουντώσουν και ότι αργά η γρήγορα από τους κόλπους του κόμματος του θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

Ο ίδιος ο Γκρούεφσκι στις δηλώσεις του είπε ότι «ως πρόεδρος του κόμματος, προφανώς και έχω τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα αποτελέσματα» Η δήλωση του αυτή ερμηνεύθηκε από ορισμένους και ως πρόθεση του πρώην ισχυρού άνδρα να παραιτηθεί. Ωστόσο όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά και τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών οπότε αναμένεται να γίνει η αποτιμηση του εκλογικού αποτελέσματα στα κομματικά όργανα του αντιπολιτευόμενου VMRO.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ