Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

«Ολυμπισμός και Αξίες: Διαθεματικές προσεγγίσεις»

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, από το Ολυμπιακό μας Μουσείο, το Επιμορφωτικό–Βιωματικό Σεμινάριο «Ολυμπισμός και Αξίες: Διαθεματικές προσεγγίσεις», σε συνεργασία με τα Γραφεία Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα της UNESCO.

Σε μια εκδήλωση υψηλού ενδιαφέροντος, με συμμετέχοντες μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναδείχθηκε μέσα από εισηγήσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, η σημασία του Ολυμπισμού στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς και ο καταλυτικής σημασίας ρόλος των Ολυμπιακών αξιών στα εκπαιδευτικά σχέδια δράσης, τόσο του Μουσείου όσο και των σχολείων. Οι εισηγητές Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, η κα. Αθανασία Νταή, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Θεσσαλονίκης, η κα Ιωάννα Ντέρη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Θεσσαλονίκης και ο κ. Ιωάννης Τομπούλογλου, Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Θεσσαλονίκης ανέδειξαν την παιδαγωγική διάσταση του Ολυμπιακού πνεύματος και των αξιών στην εκπαίδευση, καθώς και την ανάγκη συμπόρευσης Ολυμπιακού Μουσείου και σχολείου σε μεθόδους και θεματικές διδασκαλίας, με στόχο τη συνδιαμόρφωση προγραμμάτων που θα προωθήσουν τις Ολυμπιακές αξίες.

Η θεωρία έγινε πράξη στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, με τα βιωματικά εργαστήρια μουσειοπαιδαγωγικής, εικαστικών και θεατρικού παιχνιδιού, που υλοποιήθηκαν εντός της μόνιμης έκθεσης του Ολυμπιακού Μουσείου. Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιμορφώθηκαν σε τρόπους προσέγγισης των Ολυμπιακών αξιών, ως εργαλείο εκπαίδευσης μέσα από τα μουσειακά αντικείμενα, την εικαστική έκφραση, το σώμα και την κίνηση. Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ολυμπιακού Μουσείου, ο Δρ.Σταύρος Παναγιωτάκης, εικαστικός- εκπαιδευτικός και ο κ.Ιωάννης Θεοδώρου, Ειδικός Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, Θεατρικός Εμψυχωτής εξοικείωσαν τους συμμετέχοντες σε τρόπους δράσης και μετουσίωσης των Ολυμπιακών αξιών σε καθημερινό βίωμα, εντός της σχολικής πραγματικότητας.

Παράλληλα, στη διάρκεια του σεμιναρίου, ανακοινώθηκε επίσημα και η ανοικτή πρόσκληση για τη συνέχεια της εκπαιδευτικής δράσης «PEACE Project Act IV», μια καινοτόμα δράση του Ολυμπιακού Μουσείου, στην οποία κλήθηκε ολόκληρη η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα να συμμετέχει, με εικαστικά έργα, που θα παρουσιαστούν από το Ολυμπιακό Μουσείο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, στέλνοντας ένα μήνυμα επιβράβευσης και ενθάρρυνσης για κάθε προσπάθεια αλλαγής και εξέλιξης προσωπικής ή συλλογικής.

Η Δρ.Κυριακή Ουδατζή, εκ μέρους του Ολυμπιακού Μουσείου, απηύθυνε τον εναρκτήριο χαιρετισμό, συγχαίροντας τους Υπεύθυνους των Γραφείων Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Θεσσαλονίκης για την πρόθεση δημιουργίας κοινών δράσεων με στόχο την ανάδειξη των Ολυμπιακών αξιών. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, στο οποίο παρουσιάστηκε η άμεση σύνδεση Ολυμπιακού Μουσείου με το σχολείο ως αμφότερη σχέση με κοινή παιδαγωγική στόχευση. Οι εργασίες της επιμορφωτικής ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την κοινή απόφαση να συνεχιστεί η συνεργασία σε επίπεδο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και να επεκταθεί με κοινές δράσεις και με δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που θα συμβάλλει στο έργο των εκπαιδευτικών για τη μεταλαμπάδευση των Ολυμπιακών αξιών στη σχολική πραγματικότητα, έργο που θα αποτελέσει την εκκίνηση μιας ερευνητικής διαδικασίας για τις Ολυμπιακές αξίες στην εκπαίδευση, μέσω διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ