Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Δύο νέα Κοινωνικά Διαμερίσματα της ΑΡΣΙΣ υποδέχονται νεαρούς πρόσφυγες

Η ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με πολυετή εμπειρία στη δημιουργία δομών ένταξης και στήριξης ευπαθών κοινωνικό-οικονομικά ομάδων, ιδιαίτερα παιδιών και νέων, δημιούργησε τον Αύγουστο 2015 μια μονάδα ημι-αυτόνομης διαβίωσης για άρρενες νέους αιτούντες άσυλο ηλικίας 18 με 25 ετών. Το Κοινωνικό Διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου δικτύου που οργάνωσε η ΑΡΣΙΣ στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΕΤΟΙΚΟΣ σε όλη την Ελλάδα, το οποίο χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από τον Σεπτέμβρη του 2016, το Κοινωνικό Διαμέρισμα συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες “Reception & Relocation Scheme” με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον Ιανουάριο του 2017 συμπεριλαμβάνεται πλέον στο πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση) που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

Σήμερα η ΑΡΣΙΣ δημιουργεί και θέτει σε λειτουργία 2 ακόμα δομές ημιαυτόνομης διαβίωσης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με το τρόπο αυτό αυξάνει τη δυναμικότητα του δικτύου των Κοινωνικών διαμερισμάτων σε 23 θέσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους πρόσφυγες να υποστηριχθούν από το ειδικευμένο προσωπικό και να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική πραγματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ωφελούμενοι των Κοινωνικών Διαμερισμάτων αποτελούν στη μεγάλη πλειοψηφία τους άτομα που ως και τα 18 τους φιλοξενούνταν σε Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Το δίκτυο των Κοινωνικών Διαμερισμάτων αποβλέπει στη στέγαση και κάλυψη βασικών εξόδων (πάγια έξοδα διαμονής, διατροφής, ειδών υγιεινής και καθαρισμού, βασικά προσωπικά έξοδα) των νεαρών φιλοξενούμενων, με ταυτόχρονη ψυχοκοινωνική στήριξη για την εύρεση εργασίας και κάλυψη βασικών ιατρικών αναγκών. Η ιδιαίτερη προσφορά του Κοινωνικού Διαμερίσματος έγκειται στην επίτευξη της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ένταξης των νέων φιλοξενουμένων μέσα από ένα πλαίσιο αυτονομίας μη δεσμευτικού χαρακτήρα, όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια ιδιωτική κατοικία.

Η ΑΡΣΙΣ καλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να φιλοξενηθούν στα Κοινωνικά Διαμερίσματα ή τους φορείς που επιθυμούν να παραπέμψουν ωφελούμενους με τα παραπάνω χαρακτηριστικά να επικοινωνήσουν στα κάτωθι: τηλεφωνικά στα 2310526150, 2310528957, 2314032117 και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: infothes@arsis.gr, koinwniko.diamerisma.arsis@hotmail.com, με σχετική αναφορά στον τίτλο: «Αίτηση για ένταξη στο Κοινωνικό Διαμέρισμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ