Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

"Τεντωμένες" οι Βρυξέλλες για τις επενδύσεις - Τα νέα μέτρα και οι φόβοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Καθώς πλησιάζει η μέρα της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, κυβέρνηση και δανειστές εντείνουν τις προετοιμασίες τους για ακόμη ένα σκληρό γύρο συνομιλιών.
Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων με την αδειοδότηση της Eldorado Gold αναφορικά με τα μεταλλεία χρυσού σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να στείλουν αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση στο προσεχές άτυπο Eurogroup. Την ίδια ώρα στην Αθήνα δεν λείπουν οι φόβοι για το ενδεχόμενο νέων μέτρων αλλά και για τη στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρότι η άτυπη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης αναμένεται σύντομη για την Ελλάδα, δεν σημαίνει πως θα λείψουν οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις προς την Αθήνα. Σήμερα ήταν μια… πλούσια ημέρα διαρροών καθώς οι δύο πλευρές αποκάλυψαν τις προθέσεις τους ενόψει των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση.


Ο φόβος για τα μέτρα και το ΔΝΤ

Ενδεικτικά, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σε αντίθεση με τα όσα επισήμως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων το 2018. «Εγώ θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη απόκλιση στο τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά η εν λόγω πηγή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, και να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Η ίδια πηγή, ανέφερε πως ανησυχεί ως επί το πλείστον για τις διαθέσεις του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας πως και ο Εμμανουέλ Μακρόν έθεσε το θέμα όταν έλεγε πως δεν πρέπει να υπάρχουν νέες απαιτήσεις.

Στις διαρροές του υπουργείου Οικονομικών απάντησε εμμέσως αξιωματούχος του Eurogroup, ο οποίος τόνισε πως το εάν θα ληφθούν νέα μέτρα θα εξαρτηθεί από τον προϋπολογισμό του 2017, καθώς επίσης και ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί το οτιδήποτε για τον προϋπολογισμό του 2018. Ο ίδιος ανέφερε πως μαθαίνει ότι «ο φόρος φυσικών προσώπων δεν πάει πολύ καλά, ενώ άλλοι φόροι έχουν πάει καλύτερα».


Τα προαπαιτούμενα

Ως προς την τρίτη αξιολόγηση καθ αυτή τώρα, κοινός τόπος Αθήνας και Βρυξελλών είναι ότι αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου, ή στις αρχές Ιανουαρίου του 2018. Συνολικά υπάρχουν στο τραπέζι 95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν συμφωνηθεί από πριν.

Από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι τα βασικά προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και τα εργασιακά.

Ακόμη, «υπάρχει και το ανοιχτό ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και οι ίδιες οι αποκρατικοποιήσεις - που είναι πάρα πολύ λίγες», διευκρίνισε αξιωματούχος του Eurogroup.

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή να τρέξουν όλα πολύ γρήγορα ώστε να μη σημειωθούν καθυστερήσεις. Πάντως, εκτιμάται πως η αξιολόγηση ίσως αποδειχθεί ευκολότερη σε σχέση με άλλες φορές καθώς τα πολιτικά ζητήματα είναι λιγότερα από τα τεχνικά θέματα.


Μήνυμα για τις επενδύσεις, στις καλένδες το χρέος

Κατά τα άλλα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να απευθύνουν αυστηρές συστάσεις στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφορικά με την πορεία των επενδύσεων. Στη σκιά των εξελίξεων με την Eldorado Gold, το θέμα θα τεθεί στην προσεχή συνεδρίαση όπως επιβεβαίωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως αυτό θα γίνει «προκειμένου δούμε πώς δεν θα πρέπει να γίνονται τα πράγματα, δηλαδή πώς θα αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια προβλήματα».

Ως προς το χρέος, από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν πως οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα συζητηθούν παρά μόνο μέσα στο 2018. Το ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του συνδέει το ζήτημα με τις προσεχείς γερμανικές εκλογές και δεν κρύβει τις ανησυχίες του για το αποτέλεσμα της κάλπης. Σε περίπτωση μιας συγκυβέρνησης Φιλελευθέρων -CDU θα δημιουργηθεί μια άλλη κατάσταση, εκτιμούν. «Αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να είναι εύκολα τα πράγματα» τόνιζε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ