Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΟΠΡΑΝΑ: ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ;

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη
Το πρασίνισμα των κοπράνων είναι η πιο συχνή δραματική αλλαγή στο σύνηθες χρώμα των κοπράνων που ανησυχεί το κοινό.

Τα κόπρανα και τα ούρα αποτελούν για τον οργανισμό τα μέσα αποβολής τοξικών αποβλήτων και ουσιών, που εισέρχονται στο σώμα μέσω της τροφής. Έτσι η διατάραξη της φυσιολογικής σύστασης των ούρων ή των κοπράνων είναι το πρώτο που διαταράσσεται στις περιπτώσεις τοξικής άθροισης αποβλήτων ή υπερβολικής συγκέντρωσης άχρηστων ουσιών. Η αλλοίωση του χρώματος των κοπράνων είναι το κύριο εμφανές σημείο που υποδηλώνει αλλοίωση της συνήθους σύστασής τους.

Η καλή λειτουργία της πέψης, η ομαλή λειτουργία του ανοσολογικού γαστρεντερικού «φραγμού», η καλή λειτουργία της μικροβιακής χλωρίδας, η απουσία τοξικών λοιμογόνων και παραγόντων που εισέρχονται στο σώμα μέσω της τροφής, είναι σημαντικές προϋποθέσεις για τη σωστή αφόδευση και το φυσιολογικό χρωματισμό των κοπράνων. Σημαντικότατος είναι ο ρόλος της μικροβιακής χλωρίδας και της χολής. Η μικροβιακή χλωρίδα επεξεργάζεται την χολή που εκκρίνεται στο έντερο, δημιουργώντας παραπροϊόντα, τα οποία δίνουν χρώμα στα φυσιολογικά κόπρανα. Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ πορτοκαλί. Το χρώμα οφείλεται στην διάσπαση της χολερυθρίνης, μιας ουσίας που υπάρχει στην χολή και στην δράση ποικίλων μικροβίων που ζουν στο ανθρώπινο έντερο.

Η αλλαγή του χρώματος των κοπράνων δεν οφείλεται απαραίτητα σε παθολογικό νόσημα. Ποικίλοι παράγοντες όπως το είδος των προσλαμβανόμενων τροφίμων και τα φάρμακα επηρεάζουν το χρώμα των κοπράνων. Αυτό ισχύει κατεξοχήν στην περίπτωση των πράσινων κοπράνων, τα οποία συχνά προκύπτουν ως αποτέλεσμα κατανάλωσης λαχανικών πλούσιων σε χλωροφύλλη ή κατανάλωσης σκευασμάτων πλούσιων σε σίδηρο. Έτσι το πράσινο χρώμα στα κόπρανα συνήθως έχει ως αίτιο την κατανάλωση λαχανικών και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Σπανιότερα ωστόσο το πράσινο χρώμα στα κόπρανα οφείλεται σε τοπικά νοσήματα του εντέρου ή συστηματικά νοσήματα.

Κύριες παθολογικές καταστάσεις που ευθύνονται για το πράσινο χρώμα στα κόπρανα είναι:

1. Ποικίλης αιτιολογίας καταστάσεις κακής πέψης στις οποίες η κινητικότητα του εντέρου αυξάνει. Εάν το τρόφιμο κινείται πολύ γρήγορα μέσω του εντέρου, η απορρόφηση των συστατικών αλλοιώνεται και το χρώμα αλλάζει.

2. Η αλλοίωση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Στο έντερο υπάρχουν ωφέλιμα μικρόβια τα οποία συντελούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και όλου του σώματος. Τα αντιβιοτικά είναι ο πιο συνήθης παράγοντας που αλλοιώνουν την φυσιολογική εντερική χλωρίδα και το χρώμα των κοπράνων. Το χρώμα συνηθέστερα γίνεται πράσινο.

3. Ορισμένες λοιμώξεις επιδρούν στην κινητικότητα του εντερικού σωλήνα με αποτέλεσμα τα κόπρανα να παίρνουν συχνά πρασινωπές αποχρώσεις. Χαρακτηριστικά παράσιτα και ιοί που προκαλούν το φαινόμενο είναι η Salmonella και ο νοροϊός.

4. Aσθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού οστών μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο του μοσχεύματος έναντι του ξενιστή, η οποία χαρακτηρίζεται από μια σειρά γαστρεντερικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υδαρής, πράσινης διάρροιας.

5. Παθήσεις χολής. Στις παθήσεις που αφορούν την έκκριση της χολής, η χολή δεν επιδρά σωστά στο περιεχόμενο του εντέρου, η σύσταση των κοπράνων αλλάζει, το χρώμα αλλοιώνεται.

Σε ποιες περιπτώσεις η σωστή παθολογική εξέταση καθίσταται απαραίτητη:
· Όταν το πράσινο χρώμα εμφανίζεται και επιμένει χωρίς να αποτελεί φυσική συνέπεια αλλαγών στην διατροφή ή φαρμάκων (π.χ. υιοθέτηση χορτοφαγικών προτύπων).
· Όταν συνοδεύεται από σταθερές αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου, όπως η εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
· Όταν τα πράσινα κόπρανα εναλλάσσονται με μαύρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρχει σοβαρή αιμορραγία. Καθώς το αίμα περνά μέσα από το σώμα και αλληλοεπιδρά με τα ένζυμα του πεπτικού συστήματος, το χρώμα του από κόκκινο μπορεί να γίνει μαύρο.
· Όταν παρατηρείτε κόκκινο εμφανές αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί της τουαλέτας.
· Όταν βλέπετε μικρά σκουλήκια εμφανή στα κόπρανα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρχει μόλυνση η οποία πρέπει να εκριζωθεί.
· Όταν παρουσιάζετε και άλλα συμπτώματα όπως ζάλη, πυρετό, απώλεια βάρους, κνησμό.
· Όταν παρατηρείτε σταθερά βλεννώδεις ή πυώδεις εκκρίσεις που αναμιγνύονται με τα κόπρανα.


Μας κοινοποιήθηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ