Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

«Ο ΣΥΡΙΖΑ «ασπρίζει τα κοράκια και τα κάνει περιστέρια»

του Νότη Μαριά*

Στις 4 Δεκεμβρίου 2013, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η Βουλή δεν μπορεί να αφήσει απροστάτευτους τους αδύναμους πολίτες απέναντι σε τοκογλύφους και διεθνή funds που καραδοκούν και επενδύουν στην καταστροφή, φτάνοντας στο σημείο να τους παίρνουν και τα σπίτια».

Δυστυχώς, όμως, πριν λίγες μέρες , ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε: «Οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια και υποθηκευμένη την πρώτη τους κατοικία δεν θα μπορούν να τα εξαγοράζουν κατά προτεραιότητα από την τράπεζα πριν αυτό καταλήξει σε κάποιο fund».

Επιπλέον όταν του ανέφεραν απόφαση της Κυβέρνησης της Κύπρου για το δικαίωμα πρώτης προτίμησης των δανειοληπτών, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε: «Αυτή τη μονομερή απόφαση, που έκανε η Κύπρος, εμείς δεν μπορούμε να την κάνουμε».

Εύλογα αναρωτιέται κανείς: Γιατί το μπορεί η Κυπριακή Κυβέρνηση και όχι η Ελληνική;

Η ανειλικρίνεια και η ανικανότητα της Κυβέρνησης είναι έκδηλες και δυστυχώς και τραγικότερο όλων, η αδιαφορία ή ακόμη χειρότερα η αναλγησία των Κυβερνόντων, απέναντι στα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, είναι τεράστια.

Έτσι αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, στηρίζουν, χωρίς αιδώ, τα funds των τοκογλύφων, εις βάρος των συμπολιτών μας. Ανοίγουν το δρόμο για το ξεπούλημα των κόκκινων δανείων στα κοράκια που θα αρπάξουν τα σπίτια των Ελλήνων.

Αφού οι Κυβερνώντες διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τους κλασσικούς πλειστηριασμούς, επειδή οι πολίτες αντιδρούν συντονισμένα και τους εμποδίζουν, αποφάσισαν να κάνουν κάτι πιο ασφαλές… τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες δεν μπορούν να αντιδράσουν και έτσι τα κοράκια θα τους αρπάξουν τα σπίτια σε μια νύχτα.

Στη Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια της ΔΕΘ, αποδείξαμε με έγγραφο του Ντράγκι ότι δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση η εκποίηση των κόκκινων δανείων και συνεπώς επιτρέπονται μονομερείς αποφάσεις για αυτά, αλλά και ταυτόχρονα, ως να μαντέψαμε τις δηλώσεις-δικαιολογίες Παπαδημητρίου, απαντήσαμε σε αυτές, πριν ακόμη λεχθούν.

Στη συνέχεια επαναλάβαμε την πρότασή μας, η οποία πιστεύουμε ότι βάζει τελεία και παύλα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η πρόταση μας ως Κόμμα «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» για τα Κόκκινα Δάνεια, είναι αυτή που διατύπωσα στις 30/3/2016.

Η Ελλάδα έχει πάρει δάνειο 86 δις ευρώ και απ’ ότι αποδείχθηκε, υπάρχει σχετικό έγγραφο της Κομισιόν, θα περισσέψουν μετά το τέλος του προγράμματος και αφού εξοφληθούν όλοι, τουλάχιστον 24,7 δις ευρώ.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε με 4,5 δις ευρώ, από αυτά, να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για Κόκκινα Δάνεια, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να πάει ο ίδιος να αγοράσει, υπό προϋποθέσεις, το δάνειό του.

Η πρόταση μας είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη αφού ακόμη και ο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτημά μου, αποδέχεται τη δημιουργία Ταμείου για Κόκκινα Δάνεια.

Έχω μάλιστα και τοποθέτηση του κ. Ντράγκι ότι αυτό το επιτρέπει στην Ισπανία.

Επίσης συνάδελφοί μου από την Πορτογαλία, ακούγοντας την πρότασή μας, την μετέφεραν στην Πορτογαλική Κυβέρνηση και σε συνεργασία μαζί της την προωθούν.

Επιπλέον, στη ΔΕΘ, καταθέσαμε πρόταση μείωσης του ΕΝΦΙΑ αναλόγως του ποσού του ανεξόφλητου δανείου. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ, αλλά χρωστάει το 50% στην Τράπεζα, θα πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50%. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, αφού το χρωστάει ακόμη το σπίτι, να πληρώνει το 100% του ΕΝΦΙΑ.

Είναι δίκαιο να γίνει αναλογική μείωση, λαμβάνοντας υπόψη το ανεξόφλητο ποσό, διότι η Τράπεζα έχει εγγράψει υποθήκη επί του ακινήτου και εάν ο δανειολήπτης δεν εξοφλήσει το δάνειο, θα του πάρει το σπίτι.

Στη συνέχεια προτείναμε τη μείωση της δανειακής δόσης, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του εισοδήματος, του δανειολήπτη.

Εάν π.χ κάποιος συνταξιούχος έπαιρνε 1500 ευρώ και είχε βάλει μια δόση δανείου στο 25% της σύνταξης του, τώρα που η σύνταξή του έχει κατρακυλήσει στα 700 ευρώ, θα πρέπει και πάλι να πληρώνει δόση ανάλογη του 25% της σύνταξής του.

Την ώρα, όμως, που εμείς προτείνουμε εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των συμπολιτών μας, η Κυβέρνηση «ασπρίζει τα κοράκια και τα κάνει περιστέρια»…Όμως ο Ελληνικός λαός που έχει χάσει, τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από το 30% των εισοδημάτων του και περισσότερο από το 40% της αξίας της ακίνητης περιουσίας του και που τον υπέβαλλαν σε υπέρογκα χρέη, δεν αντέχει άλλο. Δεν ανέχεται πλέον τα ψέματα, την αδιαφορία, την αναλγησία, τα χρέη, τις αναποτελεσματικές πολιτικές και τους δήθεν μονόδρομους, που οδηγούν στην εξαθλίωση.

Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι υπάρχει για την ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.


*Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ