Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιοι θα είναι οι χαμένοι του επιδόματος θέρμανσης

«Κουτσουρεμένο» -για δεύτερη συνεχή χρονιά- θα είναι το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά για τη νέα χειμερινή σεζόν.Οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα έχουν ως αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν λιγότερα νοικοκυριά ή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μικρότερο επίδομα.

Η περικοπή του επιδόματος, που γίνεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά, θα ισχύσει την νέα χειμερινή σεζόν (15 Οκτωβρίου 2017 – 30 Απριλίου 2018). Η πρώτη δόση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018. Τότε κάποια νοικοκυριά θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν τελείως το επίδομα ενώ για άλλους το επίδομα θα είναι πολύ μικρότερο.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018, όταν και ορισμένα νοικοκυριά θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν τελείως το επίδομα ενώ για άλλους θα κατά είναι πολύ μικρότερο

Η μείωση οφείλεται στο «κούρεμα» κατά 50% της ετήσιας δαπάνης για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, καθώς τα κοινωνικά επιδόματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση του κονδυλίου από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να θεσπιστούν πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ή θα επιβληθεί μείωση στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως αναμένουν οι τιμές να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (κυμάνθηκε γύρω στα 0,93 ευρώ το λίτρο). Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί να περνούν οι όποιες μειώσεις στους καταναλωτές και να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας αντίστοιχα με αυτά που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Τα κριτήρια

Για τη χορήγηση του επιδόματος τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα περυσινά, τα οποία είχαν διαμορφωθεί στα ακόλουθα επίπεδα:

–Άγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

–Έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Τα σενάρια

Το ένα σενάριο λέει ότι για να αποφύγει η κυβέρνηση το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα έχει η πλήρης περικοπή του επιδόματος θέρμανσης, θα επιχειρηθεί η μείωση της δαπάνης μέσω της περικοπής του ποσού της επιδότησης. Δεν θα μειωθούν δηλαδή κατά πολύ οι δικαιούχοι, αλλά το επιδοτούμενο ποσό ανά λίτρο πετρελαίου θα πέσει σχεδόν στο μισό. Το ίδιο σενάριο μιλάει για μείωση της επιδότησης που είναι σήμερα στα 0,25 ευρώ το λίτρο στα 0,20 ευρώ ή ακόμη και στα 0,15 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο λέει ότι για να γίνει η μείωση της δαπάνης και ταυτόχρονα τα χρήματα που παίρνουν οι δικαιούχοι να είναι αξιοπρεπή, θα πρέπει να μην μειωθεί πολύ το ποσό επιδότησης, αλλά ο αριθμός των δικαιούχων μέσω της αλλαγής των κριτηρίων.


fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ