Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Κάνε τη σωστή επιλογή ανταλλακτικού

Η στιγμή που θα χρειαστεί να αγοράσεις ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σου θα έρθει αναπόφευκτα και δυστυχώς δεν θα σηκώνει αναβολές. Εξάλλου, η συντήρηση είναι απαραίτητη, καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα.

Η σωστή επιλογή ανταλλακτικού δεν είναι απλή διαδικασία και απαιτεί κάποιες γνώσεις, ώστε να γνωρίζετε τι ακριβώς αγοράζετε, αλλά και πως θα καταφέρετε να το βρείτε στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Όλοι αργά ή γρήγορα χρειαστήκαμε ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό μας. Aλλοι πήγαν κατευθείαν στο συνεργείο και άφησαν το όχημα για επισκευή από τους ειδικούς, αλλά και άλλοι που ήθελαν να γλιτώσουν χρήματα ή να το φτιάξουν μόνοι τους για να γνωρίζουν ακριβώς τι γίνεται. Εμείς, παρακάτω θα επιχειρήσουμε να σας παρουσιάσουμε τον σωστό τρόπο επιλογής ανταλλακτικών, αλλά και τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή καταστήματος. Επίσης, ποια ανταλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε ως μεταχειρισμένα;

Γνήσια και after market ανταλλακτικά

Η επιλογή ενός καινούριου ανταλλακτικού συνεπάγεται πως είτε θα στραφείτε στη λύση του γνήσιου, είτε του aftermarket. Ας δούμε αναλυτικά τη διαφορά των δυο αυτών κατηγοριών.

OES (Original Equipment Service) Όταν μια αυτοκινητοβιομηχανία συναρμολογεί το αυτοκίνητο που θα πας κάποια στιγμή να αγοράσεις χρησιμοποιεί τα λεγόμενα εξαρτήματα πρώτης τοποθέτησης. Τα ανταλλακτικά αυτά, όπως για παράδειγμα το μπουζί, θα τα βρεις από το επίσημο δίκτυο διανομέων και των επισκευαστών αυτοκινήτων. Πρόκειται για γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από κορυφαίους κατασκευαστές με τους οποίους οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συμβόλαια οπότε είναι υψηλής ποιότητας. Πωλούνται σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

2. OEM (Original Equipment Manufacturers) Πρόκειται για τα ίδια ανταλλακτικά αυτοκινήτων με τα γνήσια, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές ανταλλακτικών που προμηθεύουν με ανταλλακτικά αυτοκινήτων πρώτης τοποθέτησης τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι αυτά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους και όχι σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας. Έτσι η συσκευασία με το καινούργιο μπουζί σου δεν θα φέρει το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας (π.χ. Audi) αλλά αυτό του κατασκευαστή (π.χ. PHILIPS, NGK, PHILIPS, SKF) αλλά η ποιότητα δεν αλλάζει ουσιαστικά. Όπως και τα OES, τα ΟΕΜ προσδίδουν μια αξιοπιστία λόγω brand name.

3. Τα ΙΑΜ (Independent After Market ή Aftermarket δηλ. ανεξάρτητη ή ελεύθερη αγορά) είναι ίδια με τα OEM και OES με τη διαφορά ότι αυτά τα προμηθεύεσαι από οπουδήποτε αλλού εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας που πήρες το αμάξι σου ή του  κατασκευαστή τους. Έτσι ονομάζουμε aftermarket τα ανταλλακτικά που αγόρασες από το ιντερνέτ ή από ένα ανεξάρτητο εισαγωγέα. Αποτελούν σίγουρα μια πιο οικονομική λύση, μόνο έχουμε αυξημένη λίγο την προσοχή μας ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας. Μια μικρή προσοχή όμως εδώ για να μην μπερδευτείτε. Υπάρχουν OES aftermarket και OEM aftermarket ανταλλακτικά. Δηλαδή αν αγοράσουμε πρώτης τοποθέτησης ανταλλακτικό μπουζί από το ιντερνέτ και όχι από μια αντιπροσωπεία με τη βούλα της μάρκας του αυτοκινήτου μας τότε λέμε ότι ψωνίσαμε aftermarket. Μια τελευταία υποδιαίρεση των aftermarket είναι τα λεγόμενα εφάμιλλης ποιότητας (Matching Quality). Αυτά κατασκευάζονται με ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές με τα ΟΕ και διατίθενται από προμηθευτές πρώτου εξοπλισμού ή από προμηθευτές aftermarket. Εάν είσαι σίγουρος για την προέλευσή τους τότε συμφέρει οικονομικά για να τα εγκαταστήσεις.

Πως βρίσκω ανταλλακτικά

Μέσω internet και αγγελιών που έχει γίνει και ο πιο διαδεδομένος πλέον τρόπος, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε άμεση επαφή με το ανταλλακτικό που θέλετε.

Τελεφωνικά. Αν έχετε όρεξη και ένα τηλεφωνικό κατάλογο, βρίσκετε τους επαγγελματίες ανά περιοχή και κάνετε την επιλογή σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ όταν επιλέγετε e-shops ως προμηθευτή, καθώς έχει παρατηρηθεί πως δουλεύουν από ένα γραφείο ή ακόμα και από το σπίτι τους, παίρνουν τα ανταλλακτικά από αλλού, με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκύπτουν μεγάλες καθυστερήσεις για τον πελάτη.

Ποια ανταλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε και ως μεταχειρισμένα;

Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων και επομένως είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά είναι πιθανό να κοστίζουν ακόμη και 60% φθηνότερα από τα γνήσια και μπορεί κανείς να βρει για όλα τα μέρη του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος της συντήρησης και επισκευής του αυτοκινήτου να μειώνεται δραματικά.

Το πόσο συμφέρει η αγορά ενός ανταλλακτικού όμως, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος ή το κόστος του ανταλλακτικού, αλλά και η ευκολία στην εύρεσή του, καθώς αν για παράδειγμα χρειαστεί κάποια παραγγελία από το εξωτερικό, μπορεί η διαδικασία να είναι πολύ χρονοβόρα, αποτρέποντας κάποιον από αυτή την επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, αν είναι να επιλέξετε μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, καλό είναι να το κάνετε για προϊόντα με μεγάλο κόστος, ώστε η επιλογή τους να αξίζει τον κόπο (οικονομικά).

Tips πριν την αγορά

Μάθετε για την προέλευση του μεταχειρισμένου ανταλλακτικού, αν πρόκειται για ανακατασκευασμένο ή π.χ. από κάποιο τρακάρισμα.
Προτίμησε γνωστό έμπορο ή κάποιον για τον οποίο έχεις ακούσει καλά λόγια, ώστε να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Συμβουλές για το φανοποιείο

Προτιμώ φανοποιό που τον ξέρω και αν δεν γνωρίζω, ρωτάω γνωστούς για να πάρω μια «μυρωδιά».

Όταν διαθέτει το ανταλλακτικό που χρειάζεται, καλό είναι να ζητάτε να το δείτε, καθώς και να γνωρίζετε την αρχική του κατάσταση. Μπορεί για παράδειγμα, το φτερό που έχει για μεταχειρισμένο να είναι χτυπημένο και να το στοκάρει πριν το βάψει, οπότε αυτό να τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό σου χωρίς να γνωρίζεις κάτι. Το ίδιο ισχύει και με πλαστικά μέρη που μπορεί να είναι σπασμένα-κολλημένα (προφυλακτήρες κλπ).

Να ζητάς πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες και να προσπαθείς να περνάς συχνά από το συνεργείο ώστε να βλέπεις τι γίνεται, χωρίς ωστόσο να γίνεσαι ενοχλητικό για τον φανοποιό.


Μας κοινοποιήθηκε από το autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ