Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Γίνεται να… τελειώσει η άμμος;

Το καλοκαίρι πέρασε και η ξενοιασιά της παραλίας απέμεινε ανάμνηση, μόνο που κανείς δεν εγγυάται πια πως κάτι τέτοιο θα συμβαίνει και στο μέλλον!

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «Science» μας προειδοποιεί για την «αποψίλωση» των παραλιών, καθώς ο άνθρωπος αφαιρεί την άμμο με ρυθμούς γρηγορότερους απ’ όσο μπορεί η φύση να αναπληρώνει.

Όσο οι ανάγκες μας σε υλικά αυξάνονται εκθετικά, η άμμος και το χαλίκι έχουν καταστεί «η πιο εξαγόμενη ομάδα υλικών του πλανήτη». Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη άμμου θα είναι σύντομα ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα, ένα πρόβλημα με «σοβαρές κοινωνικο-πολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις», μας λένε οι επιστήμονες.



Η επιστήμη κρούει πια ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου, έχοντας αρχίσει ήδη από το 2007 να μιλά για τη σπανιότητα της άμμου σε μερικά χρόνια. Πλέον το θέμα έχει γίνει πιεστικό, όπως μας είπε μια ακόμα φετινή έρευνα: «Παγκοσμίως, η άμμος και το χαλίκι απαρτίζουν το 68-85% από τους 47-59 δισ. τόνους υλικών που εξορύσσονται ετησίως, κι αυτό το ποσοστό αυξάνεται αλματωδώς».

Οι μελέτες καταλήγουν μάλιστα σε δυστοπικά σενάρια για την ανθρωπότητα από την υπερεξόρυξη της άμμου, μιλώντας μας για εξαφάνιση ειδών, πολέμους και συρρίκνωση του φυσικού περιβάλλοντος (όπως η διάβρωση των ακτών).



Πόσο χάλια είναι όμως η κατάσταση: Όπως μας είπε ο ΟΗΕ το 2014, αφαιρούμε παγκοσμίως περισσότερους από 40 δισ. τόνους άμμου και χαλικιού ετησίως, μια ποσότητα «διπλάσια από την ετήσια ποσότητα ιζήματος που μεταφέρεται από όλα τα ποτάμια του κόσμου»! Η χρήση της άμμου «υπερβαίνει κατά πολύ τα φυσικά ποσοστά της αναπλήρωσής της»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ