Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Διπλές εισφορές από Δεκέμβριο για 100.000 επαγγελματίες

Έφυγε και ο Σεπτέμβριος και το υπουργείο Εργασίας δεν είναι έτοιμο ακόμη να υπολογίσει εκ νέου τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι και περιμένουν τον «τελικό λογαριασμό» για τις εισφορές του 2017.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο στην καλύτερη περίπτωση κάτι που σημαίνει ότι περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες θα ξεκινήσουν την καινούργια χρονιά έχοντας να «σηκώσουν» διπλή υποχρέωση: θα πληρώνουν και αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές για το 2017 αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις για το 2018.

Αν στην «εξίσωση» μπει και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που ενεργοποιείται από τις αρχές του νέου έτους, οι επαγγελματίες –τουλάχιστον αυτοί που εμφανίζουν τα υψηλότερα κέρδη, αυτοί που εμφάνισαν αύξηση κερδών το 2016 αλλά και αυτοί που οφείλουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ- θα βρίσκονται συνεχώς με το χέρι στην τσέπη με το που θα ξεκινήσει η καινούργια χρονιά.

Προχωρήσαμε στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα πριν προετοιμάσουμε τον γραφειοκρατικό μηχανισμό για να υποδεχτεί μια τέτοια αλλαγή. Οι φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν και φέτος μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η εκκαθάριση έγινε μεν αυτόματα αλλά το υπουργείο Εργασίας δεν έχει πάρει ακόμη τα αναλυτικά στοιχεία με τα εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων τα οποία απαιτούνται για να γίνει εκ νέου ο υπολογισμός των φετινών ασφαλιστικών εισφορών. Μέχρι να αποσταλεί το αρχείο με το ένα εκατομμύριο ΑΦΜ, να φανεί ποιος έχει πληρώσει και πόσα, να γίνουν οι συμψηφισμοί και να σταλούν τα καινούργια ειδοποιητήρια, θα φτάσουμε προς το τέλος του χρόνου. Αυτό δεν θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα αν δεν έμπαινε το θέμα των αναδρομικών. Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων οι οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν ακόμη και υπερδιπλάσιες εισφορές από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτά που τους καταλόγιζε ο ΕΦΚΑ από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.

Όσοι εμφάνισαν και το 2015 και το 2016 κέρδη της τάξεως των 7000-8000 ευρώ δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα καθώς ούτως ή άλλως πλήρωναν και θα πληρώνουν το ελάχιστο ποσό. Αυτοί που θα έχουν πρόβλημα είναι:

1.      Οι ειδικότητες που υποχρεούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές και για επικουρική ασφάλιση (το 7% των κερδών) αλλά και για εφάπαξ (4%). Δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχουν καταβάλλει μόνο το 20% της κύριας ασφάλισης και το 6,95% της υγείας, έχουν δημιουργήσει μια οφειλή η οποία αντιστοιχεί έως και το 11% των καθαρών κερδών τους η οποία υπολογίζεται μάλιστα αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου. Στην κατηγορία ανήκουν μηχανικοί, δικηγόροι, βενζινοπώλες αρτοποιοί κλπ, περίπου 100.000 άτομα συνολικά.

2.      Οι επαγγελματίες που το 2016 είχαν αύξηση κερδών (η οποία και αποτυπώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις του 2017) σε σχέση με το 2015. Αυτοί οι επαγγελματίες έχουν πληρώσει εισφορές επί χαμηλότερης βάσης υπολογισμού οπότε έχει προκύψει πλέον μια σημαντική διαφορά.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προχωρήσει ακόμη στις σχετικές ανακοινώσεις, προτίθεται να κάνει δόσεις και ευκολίες πληρωμής σε όσους έχουν να πληρώσουν σημαντικές διαφορές ασφαλιστικών εισφορών. Τα επιπλέον ποσά που θα καταλογιστούν θα μπορούν να καταβληθούν σε έως και 11 δόσεις. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι από τον Δεκέμβριο και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να καταβάλλονται διπλές εισφορές (και όποιος αντέξει)


του Θάνου Τσίρου
στο thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ