Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Θεόδωρος Ζαγοράκης: «Να προστατευτούν τα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού στην περιοχή της Αργυρούπολης στην Τουρκία»

Την προστασία των μνημείων του Ποντιακού Ελληνισμού στην Τουρκία ζητά με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης, με αφορμή τα έργα ανάπλασης που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Αργυρούπολης.

Στην ερώτησή του ο κ. Ζαγοράκης επισημαίνει ότι τα σχέδια τουριστικής αξιοποίησης που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, περιλαμβάνουν πολύ συχνά και ορόσημα του ποντιακού ελληνισμού, τα οποία πολλές φορές έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις στην παλαιά πόλη της Αργυρούπολης όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το Φροντιστήριο και ο παρακείμενος μισογκρεμισμένος Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, έχουν αλλάξει άρδην τον ιστορικό, τοπογραφικό και φυσικό χαρακτήρα της περιοχής.

Δεσπόζουσα θέση στο νέο οικιστικό πλάνο της νομαρχίας Αργυρούπολης έχει το Φροντιστήριο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το Φροντιστήριο αρχικά επρόκειτο να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, όμως μετά από αντιδράσεις, προκρίθηκε η αξιοποίησή του ως πολυπολιτιστικού κέντρου. Παρόλα αυτά, τα σχέδια ανάπλασης και ιδιαίτερα ο τρόπος υλοποίησης τους θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και το ίδιο το κτίριο του Φροντιστηρίου, καθώς περιλαμβάνουν εκτεταμένες επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ολόκληρα τμήματα ιστορικών κτισμάτων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ζαγοράκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως το Φροντιστήριο της Αργυρούπολης αποτελούν κομμάτι της ιστορίας όχι μόνο του ποντιακού αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού. Η ανάπλαση της παλαιάς πόλης της Αργυρούπολης πρέπει να σεβαστεί τον ιστορικό χαρακτήρα των μνημείων του ποντιακού ελληνισμού της περιοχής, καθώς θα είναι προς όφελος της περιοχής η ανάδειξη αυτών των σημαντικών μνημείων.

Η Ε.Ε. μπορεί και πρέπει να βοηθήσει την προσπάθεια διάσωσης των μνημείων του Ποντιακού Ελληνισμού, ασκώντας πίεση στις τουρκικές αρχές, αλλά και προσφέροντας χρηματοδότηση, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το μηχανισμό προ-ενταξιακής βοήθειας για την αναστήλωση των μνημείων αυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ