Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ... ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Τον αόρατο κόσμο των πρωτόζωων και της αμοιβάδας θα εξερευνήσουν μέσα από μικροσκόπια και στερεοσκόπια μαθητές δημοτικού που θα επισκεφτούν την Παρασκευή 2 Ιουνίου το Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ εν όψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ θα απλώσουν τα εργαλεία παρατήρησής τους δίπλα στα μηχανήματα του παλιού Κεντρικού Αντλιοστασίου της Θεσσαλονίκης, για να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με τον μικροσκοπικό κόσμο: μονοκύτταρους οργανισμούς, που άλλοι φωτοσυνθέτουν κι άλλοι αποικοδομούν την ύλη, δηλαδή μετατρέπουν άχρηστες ουσίες σε χρήσιμες συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος. Παράλληλα, με μακροσκοπική παρατήρηση δειγμάτων τα παιδιά θα αποκτήσουν «εικόνα» των οργανιδίων που μπορεί να υπάρχουν σε ένα κύτταρο και της μορφής που αυτό μπορεί να πάρει. Θα «περάσουν» από μπροστά τους από πεταλούδες μέχρι… ψείρες, αράχνες και συντηρημένα ασπόνδυλα του υδάτινου περιβάλλοντος!

Την ίδια μέρα, θα βραβευτούν τα καλύτερα ζωγραφικά έργα με θέμα το νερό μεταξύ αυτών που φιλοτέχνησαν οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Ύδρευσης τη φετινή σχολική χρονιά.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2017 είναι η «επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση». Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα κάλεσμα να βγούμε έξω, να δούμε πόσο κοντά, πόσο «μέσα» είμαστε στη φύση, ώστε να εμπεδώσουμε και την ανάγκη προστασίας της ακόμη και με την πιο απλή, καθημερινή κίνηση!

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. (τηλ. μουσείου 2310.514 029, 26ης Οκτωβρίου 19, δίπλα στο ΦΙΞ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ