Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η διαφωνία Τσίπρα - Τσακλώτου έφερε την εμπλοκή στο Euroworking Group

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάψει προσύμφωνο με τους δανειστές αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των περικοπών στις συντάξεις, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι έκρινε πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να περάσει.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ΤΑ ΝΕΑ, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να στείλει μια επιστολή στην τρόικα, με την οποία να ζητεί αλλαγή στα αρχικώς συμφωνηθέντα για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις από το 2019.

Μια διαφωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών την τελευταία στιγμή οδήγησε σε ναυάγιο τη διαπραγμάτευση, η οποία φαινόταν να κλείνει, έστω σε πρώτη φάση. Πλέον ο κίνδυνος να χαθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα είναι ορατός.

Η αθέτηση μιας βασικής παραμέτρου της αρχικής προσυμφωνίας, θεωρήθηκε λίγο - πολύ «εχθρική ενέργεια» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο από την πλευρά του άνοιξε και πάλι το θέμα του εργασιακού, επαναφέροντας το ζήτημα αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το βράδυ της Τετάρτης, σε μια τηλεδιάσκεψη στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών πιστοποιήθηκε ότι το κλίμα της επερχόμενης συμφωνίας, το οποίο καλλιεργούσε συστηματικά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, είχε ήδη στραβώσει.  Ωστόσο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ καλλιεργούσε έως την τελευταία στιγμή κλίμα αισιοδοξίας υποστηρίζοντας ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν από Δευτέρα στην Αθήνα.

Το Μαξίμου παρενέβη «μπλοκάροντας» τη συμφωνία Τσακαλώτου και προσπαθώντας να διεκδικήσει «κάτι παραπάνω στα εργασιακά» με παρασκηνιακές επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, κάτι που τελικά δεν προέκυψε.

Mαξίμου: Στη σφαίρα της φαντασίας η διαφωνία

Το Μαξίμου προχώρησε σε  διάψευση των πληροφοριών ότι η εμπλοκή στο Euroworking Group οφείλεται σε διαφωνία Τσακαλώτου-Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων. Κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι «τα περί προσυμφώνου  Τσακαλώτου-Θεσμών και τα περί "μπλόκου" του Τσίπρα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας».

Βασικό εμπόδιο η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ τόνιζαν στην «Κ» ότι δεν θα είναι εφικτό να επιστρέψουν στην Αθήνα αν η συμφωνία δεν είναι μία ανάσα πριν από την ολοκλήρωση.  Η Αθήνα διαρρέει ότι βασικό αγκάθι είναι τα εργασιακά όμως σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους βασικό εμπόδιο παρέμενε το αίτημα του ΔΝΤ να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, όπως ευελπιστούσε η ελληνική κυβέρνηση και είχε αρχικά συμφωνηθεί. Για το ΔΝΤ το βασικό επιχείρημα για τη μεταφορά των μεταρρυθμίσεων το 2019 από το 2020, είναι το γεγονός ότι το 2020 θα έχουν μεσολαβήσει σίγουρα εκλογές και ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και κατά τη γνώμη του Ταμείου δεν είναι «αξιόπιστο» να υπόσχεται αυτή η κυβέρνηση ότι και η επόμενη θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να ζητάει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από το 2019, όταν ακόμα θα διανύεται η τετραετία της τωρινής κυβέρνησης. Εξαιτίας της άρνησης της Αθήνας να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης των μεταρρυθμίσεων, το Ταμείο πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερη, πιο ενισχυμένη υποστήριξη των μέτρων πέραν των βουλευτών της κυβέρνησης, αλλά αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνιζε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συζητηθεί ποτέ με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη.

Τα εργασιακά

Για τα εργασιακά ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

'Αλλα ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλα οι ΑΝ.ΕΛ

Οπως δήλωσε ο Δημήτρης Καμμένος, στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής σχετικά με την ενημέρωση των Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, η μείωση του αφορολογήτου θα είναι κοντά στα 6.000 ευρώ ενώ η περικοπή των συντάξεων αφορούν 900.000 συνταξιούχους, με το βάρος να πέφτει πρώτα στους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και του Δημοσίου και μετά σε αυτούς του ΙΚΑ. «Έχει συμφωνηθεί η διατήρηση των πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% για τρία έτη μετά το 2018», τόνισε παράλληλα και σημείωσε ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται πλέον στις εργασιακές σχέσεις. Όπως είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλά και ό,τι σχετίζεται με το χρέος, θα ενταχθούν σε ένα πακέτο συμφωνίας.

Χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε  ότι μαζί με μονάδες λιγνιτοπαραγωγής της ΔΕΗ θα πωληθούν και υδροηλεκτρικές. « Θα πάρουν ένα βρώμικο και ένα καθαρό» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του την ώρα πάντως που δήλωνε ότι συμφωνεί με τον Σκουρλέτη για την ανάγκη να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ για να έχουμε οφέλη « όταν θα έρθει η ανάπτυξη».

Αφορολόγητο κάτω από τα 6000

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 6.000 ευρώ ενώ παίζεται ακόμη ο χρόνος για την εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αν θα είναι από το 2019.  Ο υπουργός Οικονομικών σε αυτή τη συνάντηση μίλησε και για τα αντίμετρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Ομως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 29% σε 26%  που έχει τεθεί στο τραπέζι από πλευράς των δανειστών δύσκολα θα θεωρηθεί ως «αριστερό» αντίμετρο.

Τι μπορεί να γίνει τώρα

Μένει να δούμε εάν τελικά υπάρξει συμφωνία τέτοια που θα επιτρέπει τηξν επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Ακόμη κι αν συμβεί αυτό μέχρι το Eurogroup της Μάλτας, στις 7 Απριλίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης (staff level agreement). Αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί είναι ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο να ανακοινωθεί στο Eurogroup και στη συνέχεια να συνεχίσουν οι επικεφαλής των θεσμών με την καταγραφή όλων των προαπαιτουμένων που πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή πριν από το επόμενο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Αξιωματούχος των θεσμών που επικαλείται το ρεπορτάζ της Καθημερινής εξηγούσε ότι ο όγκος των προαπαιτουμένων θα είναι τόσος, που θα χρειαστεί περίπου δύο με τρεις εβδομάδες προκειμένου να συνταχθούν τα νομοσχέδια και να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή.

Στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ποια θα είναι η συμφωνία που θα συγκεκριμενοποιεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης, εφόσον έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα από την ελληνική Βουλή, το Eurogroup θα δώσει και το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες διαδικασίες και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, που θα εγκρίνουν την εκταμίευση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ