Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Συγγνώμη, αλλά με τέτοιες επιδόσεις πώς θα «πιαστούν οι στόχοι»;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση (που συστηματικά βαφτίζει την ήττα… νίκη και την οπισθοχώρηση… έφοδο) πανηγυρίζει επειδή, όπως λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ, τα μέτρα (συγγνώμη το «νέο μίγμα πολιτικής») θα είναι δημοσιονομικώς ουδέτερα, καθώς για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα (προ)νομοθετηθεί ένα αντίστοιχο ευρώ ελάφρυνσης.

Πέραν του ότι δεν αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο χρειάζονταν τα μέτρα αφού θα… εξουδετερωθούν από αντίμετρα, από όσα «συμφωνήθηκαν» στο Eurogroup, προκύπτει ότι το μόνο βέβαιο είναι τα μέτρα στο φορολογικό, στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας (όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ).

Τα άλλα, τα «αντίμετρα» θα εφαρμοστούν μόνο αν πιαστούν οι στόχοι.

Συγγνώμη, αλλά πώς θα «πιαστούν οι στόχοι»; Μόνο με τα «ματωμένα πλεονάσματα» (όπως τα αποκαλούσαν οι Τσίπρας και Καμμένος όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση;

Είναι δυνατόν να πιαστούν οι στόχοι με capital controls και διαρκή επιδείνωση όλων των δεικτών;

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σε δύο μόλις ημέρες (20 και 21 Φεβρουαρίου) δείχνουν ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (20 Φεβρουαρίου), το 2016 η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε κατά 6,1% και η αξία των εισαγωγών κατά 4,2%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,1 δις ευρώ. Επίσης, επιδεινώθηκαν και τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Την ίδια μέρα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση 5,1% του τζίρου στη βιομηχανία το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016. Και την περίοδο του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2015 - Δεκεμβρίου 2015, είχαμε μείωση 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2014.

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2016 κατά 5,1% και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 6,4%.

Αυτό σημαίνει 878.000.000 ευρώ λιγότερα έσοδα!

Συγγνώμη, αλλά όταν χάνεις 1,5 δις ευρώ από τις εξαγωγές, όταν πέφτει δραματικά ο βιομηχανικός τζίρος και όταν χάνεις άλλα εννιακόσια εκατομμύρια από τον τουρισμό, πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι ότι τα πράγματα πάνε καλά και θα υπάρξουν αντίμετρα;

Το αποτέλεσμα φάνηκε στα νούμερα της ανεργίας.

Όπως, επίσης στις 21 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι για τον πρώτο μήνα του νέου έτους ανέρχονται σε 928.962 περισσότεροι κατά 18.494 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ ποσοστιαία μεταφράζεται σε αύξηση 2,03%.

Και, όπως πληροφορηθήκαμε από την (μετά κόπων και βασάνων) δημοσιοποίηση της «Εργάνη», τον Ιανουάριο του 2017 καταγράφηκε μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται τον Ιανουάριο 2017, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 29.817 θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται, κυρίως, από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2014 είχαμε για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Είχαμε δηλαδή επιπλέον 6.397 νέες θέσεις απασχόλησης.

Και επειδή ακούμε τελευταία τους κυβερνητικούς να επαναλαμβάνουν πως όταν «ανέλαβαν» τη χώρα στα… στιβαρά τους χέρια παρέλαβαν την ανεργία στο 27%, τους ενημερώνουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραλάβει την ανεργία

στο υψηλότερο επίπεδο του 27,9% και την παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2015 στο 25,7% με ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης και με πρόβλεψη να πέσει στο 19,5% στο τέλος του 2016.

Μετά από όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς πώς θα πιαστούν οι στόχοι για να λειτουργήσουν τα (επικοινωνιακά) αντίμετρα!


Κοινοποίηση Σοφίας Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ