Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Όσα έμειναν στην ιστορία: Η αθλητική ανασκόπηση του 2016

Ο χειρότερος εφιάλτης παραμόνευε στη..γωνία, λίγο πριν το 2016 περάσει στην Ιστορία.
Η αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία τα ξημερώματα της 29ης Νοεμβρίου, αφάνισε την ομάδα της Βραζιλίας Σαπεκομένσε, που ταξίδευε στο Μεντεγίν, για τον πρώτο τελικό του Copa Sudamericana και δημιούργησε ανείπωτο πένθος στον αθλητισμό, στα τελευταία βήματα της χρονιάς που φεύγει. Μία χρονιά που στην κορυφή της πυραμίδας της, παρουσιάζει το μέγιστο των ραντεβού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, τους Παραολυμπιακούς που ακολούθησαν, το Euro 2016, το Centenario Copa America, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού Στίβου. Στιγμές, εικόνες και γεγονότα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά, πρόσωπα και ομάδες, ρεκόρ, επιτυχίες αλλά και απογοητεύσεις, χαρακτήρισαν την διαδρομή του 2016.

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Ο κόσμος συγκλονίστηκε. Η Νότια Αμερική έζησε τα ξημερώματα της 29ης Νοεμβρίου το δικό της...Μόναχο. Αεροσκάφος της πτήσης τσάρτερ CP-2933 με 68 επιβάτες, ανάμεσά τους μέλη της βραζιλιάνικης ομάδας Σαπεκοένσε και 9 μέλη πλήρωμα, συνετρίβη, στην Κολομβία, λίγο πριν προσγειωθεί στο Μεντεγίν. Τραγικός απολογισμός, 71 νεκροί και έξι διασωθέντες, ανάμεσά τους οι ποδοσφαιριστές, Αλαν Λουτσιάνο Ρουσέλ, Τζάκσον Ραγκναρ Φόλμαν Ερμίτο Ζαμπιερ. Της συντριβής διεσώθησαν επίσης, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες, ο μηχανικός του αεροσκάφους Ερβιν Τουμίρι και ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Βαλμορμπίδα, μοναδικός από τους 22 δημοσιογράφους που ταξίδευαν και σώθηκε. Ο τερματοφύλακας της Σαπεκοένσε, Ντανίλο, υπέκυψε στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου είχε διακομισθεί.


ΟΙ ...ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΡΙΟ

Την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, κατέκτησαν οι Η.Π.Α. με σύνολο 121 μετάλλια (46 χρυσά). Ακολούθησε η Μεγάλη Βρετανία με 27 χρυσά. Η Κίνα ήταν αυτή που τερμάτισε δεύτερη συνολικά με 70 μετάλλια έχοντας ένα χρυσό λιγότερο από τους Βρετανούς.
Ο Τζαμαικανός Γιουσέιν Μπολτ, κατέκτησε χρυσό στα 100μ, 200μ και στα 4χ100μ, φτάνοντας τα εννέα συνολικά, σε τρεις συνεχείς διοργανώσεις. Ο Μάικλ Φελπς είναι πλέον ο αθλητής με τα περισσότερα χρυσά Oλυμπιακά μετάλλια (23). Συνολικά 28, αφού στο Ρίο κατέκτησε 5 χρυσά και ένα ασημένιο. Ο Νοτιοαφρικάνος Γουέιντ φαν Νίεκερκ  κέρδισε τα 400μ Ανδρών με 43.03, που είναι νέο παγκόσμιο ρεκόρ.  Ο Κενυάτης Νταβίντ Ρουντίσα, επικύρωσε το χρυσό μετάλλιο του Λονδίνου, με μία ακόμα πρώτη θέση στα 800 μ. στο Ρίο. Ο Αντι Μάρει, επιβεβαίωσε την κυριαρχία του κατακτώντας και πάλι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Η  Mόνικα Πουίγκ  επικρατώντας στον τελικό της Γερμανίδας Αντζελίκ Κέρμπερ με 6-4, 4-6, 6-1, κατέκτησε το πρώτο χρυσό στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο. Η Σόουν Μίλερ από τις Μπαχάμες  με μια βουτιά στα τελευταία μέτρα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ με χρόνο 49.44. Η Τζαμαική Ελέιν Τόμσον είναι η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο. Κατάφερε το χρυσό στα 100μ. (10.71'') και τα 200μ. (21.78''). Η 19χρονη Αμερικανίδα Κέιτι Λεντέκι  έκανε δύο παγκόσμια ρεκόρ στα 400μ και 800μ ελεύθερο, πήρε τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο. Η 19χρονη Αμερικανίδα Σιμόν Μπάιλς, κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο που την ανέδειξαν ως νέα βασίλισσα της γυμναστική. Ο Νειμάρ οδήγησε την Βραζιλία στο πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, πρώτο τίτλο εντός των συνόρων της. Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε στον Στίβο  μόνο με την 25χρονη αθλήτρια του μήκους, Ντάρια Κλίσινα, αφού η IAAF επέβαλε αποκλεισμό στους αθλητές και τις αθλήτριες της ρωσικής ομοσπονδίας Στίβου, μετά την αποκάλυψη από τον WADA για συστηματικά κρατικά επιχορηγούμενη φαρμακοδιέγερσης. Γιούρσα Μαρντίνι, Πόπολε Μισένγκα, Ραμί Ανις, Γιολάντα Μπουκάσα, Γιετς Πουρ, Γιόνας Κίντε, Πάολο Αμοτούν, Τζέημς Τσιεντζιεκ, Αντζελίνα Νάδα  και Ρόουζ Ναθίκε: είναι οι ήρωες της πρώτης ομάδας των προσφύγων που συμμετείχαν στην Iστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.


ΚΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, την πρώτη θέση  κατέτησε εύκολα η Κίνα, μάλιστα με νέα ρεκόρ, τόσο με τα 107 χρυσά μετάλλια, όσο και με τα 239 στο σύνολο.


Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η  Πορτογαλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Νίκησε 1-0 την Γαλλία στο Παρίσι με γκολ του Εντερ στην παράταση (109?) και κατέκτησε  το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ιστορία της. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποχώρησε (25?) τραυματισμένος  σε φορείο. Ο Αντουάν Γκριεζμάν με 6 γκολ ήταν ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά.


Η ΧΙΛΗ ΤΟ CENTENARIO COPA AMERICA

Η Χιλή κέρδισε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια το Copa America, αυτή την φορά το Centenario στις ΗΠΑ, μπροστά σε 82.016 θεατές στο MetLife Stadium στο Νιου Τζέρσεϊ. Ξανά στα πέναλτι (4-2/0-0 στα 120?), όπως το καλοκαίρι του 2015. Μέσι (άουτ) και Μπίλια (απέκρουσε ο Μπράβο) δεν ήταν εύστοχοι, όπως και ο Χιλιανός Βιδάλ. Αποβλήθηκαν  Ντιάς (28?- Χιλή) και Ρόχο (43?-Αργεντινή).


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΡΕΑΛ

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το Μουντιάλ Συλλόγων, νικώντας 4-2 στην παράταση (2-2 στα 90?) την Κασίμα Αντλερς στο Τόκιο,για δεύτερη φορά στην ιστορία της, πέμπτη συνολικά, αν προσμετρήσουμε και τα τρία Διηπειρωτικά. Μπενζεμά (9?), Ρονάλντο (60? πέναλτι,97,104?) τα γκολ των Μαδριλένων, ο Σιμπασάκι (44΄,52΄) σκόρερ για τους Ιαπώνες.


Ο ΛΕΜΠΡΟΝ ΜΕ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΝΒΑ

Με υπογραφή του Λεμπρόν Τζέιμς, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς κατέκτησαν τον τίτλο στο ΝΒΑ, νικώντας με 93-89 τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς του Στεφ Κάρι, στο έβδομο και τελευταίο παιχνίδι των τελικών. Συγκλονιστικός ο ΛεΜπρον Τζέιμς με 27 πόντους, 11 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 3 τάπες και 2 κλεψίματα καταγράφοντας το μόλις τρίτο τριπλ-νταμπλ στην ιστορία των έβδομων τελικών. Οι Καβαλίερς έγιναν η πρώτη ομάδα, που ενώ ήταν 1-3 πίσω στο σκορ στη σειρά των τελικών, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο.


ΡΕΑΛ... CHAMPIONS

Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε για 11η φορά στην Ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης. Νίκησε στα πέναλτι 5-3 (1-1 στα 90? και την παράταση) την Ατλέτικο Μαδρίτης και κατέκτησε το Champions League μέσα στο Μιλάνο. Οι Μαδριλένοι προηγήθηκαν (15') με τον  Σέρχιο Ράμος και η Ατλέτικο, που έχασε πέναλτι (47') με τον Γκριεζμάν, ισοφάρισε (79') με τον Καράσκο.


ΣΕΒΙΛΛΗ...LEAGUE

Η Σεβίλη νίκησε 3-1 την Λίβερπουλ  στην Βασιλεία, κατέκτησε το τρίτο διαδοχικό Europa League (πέμπτο συνολικά στην διοργάνωση) και έγινε  η πρώτη ομάδα με τρεις διαδοχικούς τίτλους στην Ιστορία του θεσμού, αλλά και στα κύπελλα Ευρώπης γενικότερα, 40 χρόνια μετά την Μπάγερν (πρωταθλητριών 1974, 1975, 1976). Γκαμέιρο (46΄) και Κόκε (64΄, 70΄) τα γκολ της Σεβίλης, ο Στάριτζ είχε ανοίξει το σκορ για την Λίβερπουλ.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΡΟΣΜΠΕΡΓΚ ΣΤΗ F1

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για πρώτη φορά στην καριέρα του και έγινε ο πρώτος οδηγός που επαναλαμβάνει,  με διαφορά 34 ετών, τον άθλο του πατέρα του, του Κέκε Ρόσμπεργκ. Ο Ρόσμπεργκ συγκέντρωσε 385 βαθμούς, πέντε περισσότερους από τον Χάμιλτον. Στους κατασκευαστές το πρωτάθλημα πήρε η Mercedes με  765 βαθμούς, μπροστά από την  Red Bull (468) και την Ferrari (398).

ΜΑΡΕΙ ΚΑΙ ΚΕΡΜΠΕΡ ΟΙ «ΧΡΥΣΕΣ ΡΑΚΕΤΕΣ»

Ο 29χρονος Αντι Μάρεϊ, έγινε ο πρώτος Βρετανός τενίστας που βρέθηκε στο Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Εκθρόνισε τον Τζόκοβιτς από την κορυφή μετά από 122 διαδοχικές εβδομάδες παραμονής του Σέρβου στην κορυφή. Στις γυναίκες η Γερμανίδα, Αντζελίκ Κέρμπερ, πήρε την θέση της Σερένα Γουίλιαμς, στο Νο. 1 του κόσμου για 186 συνεχείς εβδομάδες.


ΛΟΥΜΠΟΥΑΝ ΚΑΙ ΑΡΟΥΣΕΙ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ο Κενυάτης Λούκα Ρότιτς Λούμπουαν ήταν πρώτος στον 34ο Μαραθώνιο δρόμο της Αθήνας με 2 ώρες 12 λεπτά 49 δευτερόλεπτα. Δεύτερος ήταν ο συμπατριώτης του Μπένσον Κιπρούτο και τρίτος ο επίσης Κενυάτης Άντριου Μπεν Κιμτάρ.  Στις Γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Κενυάτισα Νάνσι Αρουσέι με 2.38.13, με 2η την Αλγερινή Κενζά Νταχμανί με 2.38.28 και 3η την Ράνια Ρεμπούλη με 2.49.23

Η ΣΕΡΒΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΟ

Η Σερβία επιβεβαίωσε τον τίτλο του απόλυτου φαβορί και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, στο Βελιγράδι, νικώντας 10-8 το Μαυροβούνιο στην «Kombank Arena».
Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ

Η Ουγγαρία με 19 συνολικά μετάλλια (10 χρυσά-4 ασημένια -5 χάλκινα),η Μεγάλη Βρετανία(22/  7 -  6 -  9) και η Ιταλία   (17/5- 7- 5) πρωταγωνίστησαν στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα κολύμβησης στο Λονδίνο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ με 23 συνολικά μετάλλια (6 χρυσά, 4 ασημένια και 4  χάλκινα), κυριάρχησαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΟΛΩΝΙΑ

Η χώρα που εντυπωσίασε στο  23ο Ευρωπαϊκό πρωταθλήματος Στίβου Ανδρών ? Γυναικών στο Άμστερνταμ ήταν η Πολωνία που βρέθηκε στην πρώτη θέση με την κατάκτηση 12 μεταλλίων (6 χρυσά-5 ασημένια- 1 χάλκινο), ενώ τα περισσότερα πήραν Γερμανία (16/5-4-7) και Βρετανία (16/5-3-8)
Η 4η «ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ» ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ:Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατέκτησε την τέταρτη «Χρυσή Μπάλα» στην καριέρα του, καθώς αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη για το 2016 από το France Football. Δεύτερος στη σχετική ψηφοφορία ο Λιονέλ Μέσι και τρίτος ο Αντουάν Γκριζμάν. Ο ιστορικός θεσμός της Χρυσής Μπάλας, διοργανώνεται ξανά εξ ολοκλήρου από το γαλλικό περιοδικό France Football μετά από έξι χρόνια συνύπαρξης με τη FIFA (World Player of the Year).


Ο ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FIFA

Ο 45χρονος Ελβετός, πρώην γενικός γραμματέας της UEFA, Τζάνι Ινφαντίνο είναι ο 10ος προέδρος της Ιστορία της FIFA, για την τετραετία 2016-2020. Επικράτησε  στη Ζυρίχη, του Σεϊχη του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Ιμπραϊμ Αλ Χαλίφα, συγκεντρώνοντας  115 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία, έναντι 88 του Σεϊχη Σαλμάν και διαδέχεται  τον Ισα Χαγιάτου, που διετέλεσε πρόεδρος της μεταβατικής περιόδου, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση τον Σεπ Μπλάτερ.


Ο ΣΕΦΕΡΙΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΗΣ UEFA

Ο 48χρονος Σλοβένος Αλεξάντερ Σέφεριν, δικηγόρος  στο επάγγελμα και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σλοβενίας (από το 2011), εξελέγη νέος (και έβδομος στην ιστορία) πρόεδρος της UEFA μετά τις διεργασίες που έγιναν στην Αθήνα. Επικράτησε  με 42 έναντι 13 ψήφων του έτερου υποψηφίου, 68χρονου Ολλανδού Μίκαελ Φαν Πραχ (άλλοτε πρόεδρου του Άγιαξ) και διαδέχθηκε  τον Μισέλ Πλατινί. Ο Γάλλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΡΩΣΩΝ ΧΑΚΕΡ ΓΙΑ WADA

Κορυφαία ονόματα του αθλητισμού, που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα αυτών που φέρονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών κι έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα των χάκερ που έχει υποκλέψει από την WADA τους ιατρικούς φακέλους τους.

FOOTBALL LEAKS

Η «Ευρωπαική ομάδα συνεργασίας» (EIC), μετά το «κλείσιμο» της ιστοσελίδας Football Leaks, έπειτα απο επιθέσεις που δέχθηκε στον κυβερνοχώρο, ξεκίνησε έρευνα, με βάση αυτά τα έγρραφα. Δώδεκα εφημερίδες-περιοδικά και 60 δημοσιογράφοι μελέτησαν έγγραφα αρχείων των Football Leaks, παρουσιάζοντας συναλλαγές κορυφαίων πρωταγωνιστών του ποδοσφαίρου  με εταιρείες που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους στην Καραιβική, προκειμένου να αποφύγουν φόρους.  Το γραφείο της γαλλικής οικονομικής εισαγγελίας ξεκίνησε ήδη προκαταρκτική έρευνα, για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το επόμενο έτος σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ