Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΜΝΗΜΕΙΑ

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΜΝΗΜΕΙΑ»
Επανα - λήψεις: Από το τότε στο τώρα 
Θεσσαλονίκη, οδός Ερμού
Το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν στον αστικό ιστό με αφορμή παλιές φωτογραφίες οι οποίες ζωντανεύουν με νέες λήψεις στο ακριβές σημείο που τραβήχτηκαν.

Με εισηγητή τον φωτογράφο Στέργιο Καράβατο περιηγούμαστε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στη διαχρονικά εμπορική οδό Ερμού της Θεσσαλονίκης όπου με φωτογραφίες που προέρχονται από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα επαναλαμβάνουμε με σχολαστική ακρίβεια τις ίδιες λήψεις αντιπαραβάλλοντας το σήμερα στο χθες.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία τoυ Open Culture Factory, των πολιτιστικών εργαστηρίων της Thessaloniki Walking Tours με την MONUMENTA και τον κύκλο εργαστηρίων της «Φωτογραφίζοντας Μνημεία» που έχει ως αντικείμενο την καταγραφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μέσα από πολλές και διαφορετικές φωτογραφικές προσεγγίσεις.

Η φωτογραφική διαδρομή μας άλλοτε νοσταλγική και άλλοτε παιγνιώδης μας αποκαλύπτει παράλληλα και την ιστορία αυτού του γοητευτικού και ζωντανού δρόμου της πόλης, την ιστορία των κτηρίων και των μνημείων του διευρύνοντας την σχέση τους με την ανθρώπινη παρουσία που ως σήμερα είναι πολύ έντονη.

Η μέρα μας ξεκινά με την γνωριμία με τον εισηγητή μας στο φιλόξενο πατάρι του café Bazaar, όπου και θα πάρουμε τις κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε, τη φωτογραφική διαδρομή στην οδό Ερμού και τις λήψεις σε ακριβές σημείο όπου τραβήχτηκαν παλαιότερες και επιστροφή στο café όπου θα μπορέσουμε να δούμε το φωτογραφικό υλικό που συλλέξαμε.

Απαραίτητη για να λάβετε μέρος είναι μια φωτογραφική μηχανή με φακό ζουμ, μικρή ή μεγάλη, ενώ δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις φωτογραφίας.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
Σημείο συνάντησης: café Bazaar (στον όροφο), Παπαμάρκου 34
Διάρκεια: 4 περίπου ώρες
Συμμετοχή: 10 ευρώ (οι συμμετοχές είναι περιορισμένες για αυτό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900- 1
Περισσότερα για τον κύκλο εργαστηρίων «φωτογραφίζοντας μνημεία»: www.monumenta.org.

Ο Στέργιος Καράβατος είναι φωτογράφος και μελετητής της φωτογραφίας με πολύπλευρη διδακτική εμπειρία. Το διάστημα 2002-2008 -και ξανά από τις αρχές του 2016 -συνεργάζεται με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην παραγωγή και επιμέλεια εκθέσεων. Έχει συνεργαστεί με Μουσεία και κοινωνικούς φορείς στην οργάνωση εργαστηρίων φωτογραφίας για ευπαθείς ομάδες ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει σε ιδιωτικές σχολές στη Θεσσαλονίκη. Ως μέλος της Monumenta, από το 2012 οργανώνει εργαστήρια φωτογραφίας πάνω στην καταγραφή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και στο ίδιο πλαίσιο διατηρεί συνεργασία με το πρόγραμμα MA in Heritage Management (University of Kent & Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Στο προσωπικό του φωτογραφικό έργο ασχολείται με τη σχέση αστικών χώρων και ιστορικής μνήμης

Η MONUMENTA είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Κύπρου (www.monumenta.org). Από το 2012 διοργανώνει σε συνεργασία με τους φωτογράφους Στέργιο Καράβατο και Jeff Vanderpool τον κύκλο εργαστηρίων Φωτογραφίζοντας Μνημεία. Τα εργαστήρια σχεδιάζονται για να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φωτογραφικών προσεγγίσεων πάνω στην έννοια του μνημείου, ακολουθώντας τα ποικίλα ενδιαφέροντα και τις πολλές δράσεις της MONUMENTA

Για την ομάδα της MONUMENTA στη Θεσσαλονίκη και το πρόγραμμα “Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη” μπορείτε να πληροφορηθείτε στις εξής διευθύνσεις: https://monumentakatagrafithessaloniki.wordpress.com/
https://www.facebook.com/thessprokat


Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει είναι διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ