Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Η Νορβηγία θέλει να χαρίσει στη Φινλανδία ένα... βουνό

Το πιο ασυνήθιστο δώρο γενεθλίων σκέφτεται να κάνει η Νορβηγία στη γειτόνισσά της για τα 100 χρόνια της Ανεξαρτησίας της από τη Ρωσία

Αυτό θα πει οι γείτονες να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Και όχι μην πάει το μυαλό σας σε ανθρώπους, εδώ μιλάμε για χώρες. Η Νορβηγία είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη με τη γειτονική της χώρα και θα της χαρίσει βουνό Halti, με αφορμή τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Φινλανδίας από τη Ρωσία το 2017.

Μάλιστα η Νορβηγία δεν θα το κάνει μόνο στα χαρτιά αλλά θα το κάνει μετακινώντας τα σύνορά της κατά 40 μέτρα. Το βουνό Halti είναι 1365 μέτρων και είναι ένα από τα 200 που υπάρχουν σε όλη τη Νορβηγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φινλανδία δεν έχει κάποιο τόσο ψηλό βουνό. Το δώρο της γείτονος θα σημάνει αυτόματα ότι το Halti θα είναι το υψηλότερο βουνό της.



«Υπάρχουν κάποιες τυπικές προκλήσεις αλλά ακόμα δεν έχω πάρει την οριστική μου απόφαση», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Erna Solberg και συνέχισε: «Όμως, το εξετάζουμε».



Η ιδέα της ασυνήθιστης χειρονομίας καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών ανήκει στον συνταξιούχο υπάλληλο της νορβηγικής Αρχής Χαρτογράφησης. Η ιδέα του έχει τύχει μέχρι στιγμής θερμής υποδοχής. O 76χρονος ηγείται της καμπάνιας με τίτλο «Halti as an anniversary gift» η οποία ξεκίνησε από το γιο του το περασμένο έτος και τώρα έχει σχεδόν 14.000 likes στο Facebook. «Ας πάμε τη Φινλανδία σε νέα ύψη!», είναι ένα από τα σλόγκαν της καμπάνιας.

«Η ιδέα μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένα δώρο από τον λαό της Νορβηγίας, και είμαι σίγουρος ότι οι Φινλανδοί θα το εκτιμήσουν» είπε ο Harsson στην Telegraph πέρυσι.

Ένας τοπικός δήμαρχος, ο Svein Leiros, και άλλοι Νορβηγοί πολιτικοί στην περιοχή, έγραψαν στην κυβέρνηση στο Όσλο για να τους ενημερώσουν για τον ενθουσιασμό τους για την ιδέα.

Αν η πρόταση είναι υλοποιήσιμη έχει αμφισβητηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση στην ιδέα του Harsson. Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή νομικής Oyvind Ravna, μπορεί να ισχύει αν είναι για μικρές προσαρμογές των συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ