Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

EURO 2016: Πολωνία-Πορτογαλία (22:00, ΕΡΤ2) για το πρώτο εισιτήριο των ημιτελικών

Η αυλαία της προημιτελικής φάσης του Euro 2016 ανοίγει σήμερα το βράδυ (22:00, ΕΡΤ2) με την αναμέτρηση Πορτογαλία – Πολωνία που θα διεξαχθεί στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας.

Για τους Πορτογάλους η παρουσία τους στους ‘8’ της διοργάνωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία, αν και η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εικόνα που έχουν παρουσιάσει (τρεις ισοπαλίες στον όμιλο) μοιάζει με υπέρβαση.

Αντιθέτως οι Πολωνοί έχοντας καταφέρει να φύγουν αήττητοι από τον όμιλο (δύο νίκες, μια ισοπαλία) και να αποκλείσουν (έστω και στα πέναλτι) την Ελβετία στους '16' έχουν ήδη γράψει ιστορία.

Μόνο που κι οι δύο ζουν και ονειρεύονται με στόχο την πρόκριση στην τετράδα και τα mind games ήταν στην ημερήσια διάταξη στις δηλώσεις των δύο προπονητών.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι Νοβάλκα και Σάντος προσπάθησαν να διώξουν την προσοχή από τον Κριστιάνο Ρονάλντο έχοντας βέβαια διαφορετικά ελατήρια.

«Είναι ομαδικό άθλημα το ποδόσφαιρο και το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται από την ομαδική δουλειά και δεν είναι ένας παίκτης αυτός που ‘αποφασίζει’ το τελικό αποτέλεσμα. Θα έχουμε το νου μας στον Κριστιάνο, αλλά όχι μόνο σ’ αυτόν…», είπε ο τεχνικός των Πολωνών Άνταμ Νοβάλκα, ο οποίος προτίμησε να πλέξει το εγκώμιο του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι βάζοντας στο κάδρο της συζήτησης και τον Γερμανό διαιτητή Φέλιξ Μπριχ.

«Ο Ρόμπερτ είναι ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο και ως εκ τούτου οι αντίπαλοι όταν είναι κοντά στην περιοχή βρίσκουν διάφορους τρόπους για να τον μαρκάρουν αντικανονικά. Κι εδώ πρέπει ο διαιτητής να έχει τα μάτια του ανοικτά», ήταν το νόημα των όσων είπε ο Πολωνός εκλέκτορας με τον Φερνάντο Σάντος λίγο αργότερα να μην πέφτει στην παγίδα.

«Λογικό είναι να ασκείται πίεση στους διαιτητές, αλλά είναι έμπειροι, έχουν φιλοδοξίες και θωρώ ότι θα κάνουν ένα καλό παιχνίδι κι αυτοί, αντέτεινε ο Φερνάντο Σάντος ο οποίος χαρακτήρισε πολύ καλή ομάδα την Πολωνία, ενθυμούμενος την πρεμιέρα του προηγούμενου EURO όταν ως προπονητής της Ελλάδας είχε αναδειχθεί ισόπαλος 1-1.

«Είναι μια ποιοτική ομάδα, έχει στόχους και βλέψεις όπως κι εμείς, αλλά δεν υπάρχει φαβορί σ’ αυτό το ζευγάρι», πρόσθεσε ο Πορτογάλος τεχνικός ο οποίος δέχθηκε και πάλι ουκ ολίγες ερωτήσεις για τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Παρεμπιπτόντως χθες έγινε γνωστό ότι ο Πορτογάλος σούπερ σταρ την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζει το πρώτο του ξενοδοχείο στην γενέτειρα του Φουνσάλ με τον Σάντος όμως να απλώνει και πάλι ασπίδα προστασίας γύρω του.

«Ο Κριστιάνο είναι αντικείμενο συζήτησης απ’ όλους γιατί απλά είναι ένας σπουδαίος παίκτης. Υπάρχουν εκατοντάδες ποδοσφαιριστές στο Euro, αλλά είναι φυσιολογικό να μιλάς για τον Νόιερ, τον Λεβαντόσκι και τον Κριστιάνο. Εμείς έχουμε συνηθίσει και το διαχειριζόμαστε μια χαρά», είπε ο Σάντος κι απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί για την αμυντικογενή τακτική του τόνισε: «Όποιος θέλει να κερδίσει, πρέπει να αμύνεται καλά και να επιτίθεται καλά. Αύριο θα είναι και μια μάχη τακτικής, απλά αν δεχθείς τέσσερα γκολ κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα πετύχεις πέντε, γι’ αυτό πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός».

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν στις δύο ομάδες με τους Πορτογάλους να έχουν τρεις παίκτες στο όριο των καρτών (Πέπε, Κουαρέσμα, Γουίλιαμ Καρβάλιο), ενώ οι Πολωνοί έχουν έξι (Ματσίνσκι, Πάζνταν, Γκροσίτσκι, Πέτσκο, Πίστσεκ, Γιεντρέιτσικ).

Ο κοινός πονοκέφαλος πάντως για Σάντος και Νοβάλκα είναι η σχετικά κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου αν και οι άνθρωπο του Βελοντρόμ έκαναν τα πάντα για να διορθώσουν την κατάσταση.

Όσον αφορά την προϊστορία οι δύο χώρες έχουν βρεθεί 10 φορές αντιμέτωπες στο παρελθόν και υπάρχει σχετική ισορροπία καθώς η Πορτογαλία έχει 4 νίκες, η Πολωνία 3 κι άλλα 3 ματς έχουν λήξει ισόπαλα με τα γκολ να είναι 13-9 υπέρ των Πορτογάλων. Αύριο πάντως είναι η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων σε τελική φάση Euro (ενώ έχουν αναμετρηθεί δύο φορές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου)

Πιθανές ενδεκάδες
Πολωνία: Φαμπιάνσκι, Πίστσεκ, Γκλικ, Πάζνταν, Γιέντρεϊτσικ, Μπλατσικόφσκι, Κριχόβιακ, Ματσίνσκι, Γκροσίτσκι, Μίλικ, Λεβαντόφσκι.
Πορτογαλία: Ρούι Πατρίσιο, Σέντρικ, Φόντε, Πέπε, Γκερέιρο, Σίλβα, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Σάντσες, Μάριο, Νάνι, Ρονάλντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ