Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Παρουσίαση του Τεύχους Β΄ των Επιγραφών της Κάτω Μακεδονίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, ώρα 10:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας για την παρουσίαση του Τεύχους Β΄ των Επιγραφών της Κάτω Μακεδονίας των Λουκρητίας Γουναροπούλου, Πασχάλη Πασχίδη και Μιλτιάδη Χατζόπουλου. Το έργο είναι αποτέλεσμα πολυετούς ερευνητικής προσπάθειας και εκδόθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, δύο φορείς που συνεργάζονται από το 1979 για τη δημοσίευση του συνόλου των αρχαίων επιγραφών της Μακεδονίας και της Θράκης.

Για πρώτη φορά ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και φιλάρχαιοι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν συγκεντρωμένο σε δύο τόμους το σύνολο των 633 γνωστών αρχαίων ελληνικών και λατινικών επιγραφών, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί από τις αρχαίες πόλεις μεταξύ του Βερμίου όρους και του Αξιού ποταμού (πλην της Βεροίας και του Ιερού της Λευκόπετρας, που εξετάζονται στο δημοσιευμένο Α΄ Τεύχος). Εξίσου εντυπωσιακή με το μεγάλο πλήθος τους είναι και η ποικιλία του περιεχομένου των δημόσιων και ιδιωτικών επιγραφών, οι οποίες διασώζουν έναν μοναδικό όγκο πληροφοριών για την αρχαία ιστορία και την κοινωνία των Αιγών, της Πέλλας, της Έδεσσας και των λοιπών πόλεων που άνθισαν στην καρδιά του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου. Η δημοσίευση κάθε επιγραφής συνοδεύεται από κριτικό υπόμνημα, ιστορικό σχολιασμό και πλήρη επιστημονική βιβλιογραφία, για τη διευκόλυνση της περαιτέρω μελέτης.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Δρ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμός του κ. Κωνσταντίνου Κάμτση, προέδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και οι σύντομες ομιλίες των δύο από τους τρεις συγγραφείς του έργου:

Αρχικά ο Δρ. Μιλτιάδης Χατζόπουλος, Ομότιμος διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος και Ακαδημαϊκός θα μιλήσει με θέμα «Παρατηρήσεις στις επιγραφές της αρχαίας Μακεδονίας»

Κατόπιν ο Δρ. Πασχάλης Πασχίδης, Ερευνητής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα παρουσιάσει το θέμα «Επιγραφές Κάτω Μακεδονίας, τεύχος Β΄: τόποι, κοινωνίες και άνθρωποι στις αρχαίες επιγραφές από το Βέρμιο ως τον Αξιό».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ