Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Άννα Ευθυμίου: «Η Αναθεώρηση του Συντάγματος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική»

Επιβεβλημένη και επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως προκύπτει από τη χθεσινή πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε η δικηγόρος και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης, κα. Άννα Ευθυμίου, με τίτλο: «Επικαιροποιούμε το Σύνταγμα, ανακτούμε την αξιοπιστία της πολιτικής».

Κοινή συνισταμένη των τεσσάρων εισηγήσεων ήταν πως η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε οι αλλαγές που θα δρομολογηθούν να υπηρετούν την πατρίδα, την κοινωνία, τον πολίτη, μα πάνω από όλα να αντέχουν στο χρόνο.

Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, η κα. Ευθυμίου χαρακτήρισε την απαξίωση του Συντάγματος και της πολιτικής γενικότερα ως «ανησυχητικό σύμπτωμα» της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής, και κοινωνικής κρίσης, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος και κατ’ επέκταση ο εκσυγχρονισμός των θεσμών και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής, πέραν από κοινή απαίτηση, θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου να τεθούν -επιτέλους- σε κίνηση οι αναπτυξιακοί μοχλοί της πατρίδας μας.

Επιπρόσθετα έκανε ειδική αναφορά σε συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε άρθρα του Συντάγματος, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα, όπως είπε, ένα σταθερό, ασφαλές και θεσμικά κατοχυρωμένο εργασιακό πλαίσιο, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να επαναπατριστούν όλοι οι εξειδικευμένοι νέοι επιστήμονες που σήμερα αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, και η επισήμανσή της ότι το νέο Σύνταγμα πρέπει να εξασφαλίζει και να διασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά στα χρόνια των μνημονίων.

Από την πλευρά του ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, Τομεάρχης Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηλείας, κ. Κώστας Τζαβάρας, συνέδεσε την αναθεώρηση του Συντάγματος με την αξία της πολιτικής. «Οι πολιτικοί πρέπει να είναι αληθινοί και όχι αρεστοί. Αυτή πρέπει να είναι η μέριμνα της τέταρτης αναθεώρησης του Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει πρόνοια για ουσιαστικό έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων και των Βουλευτών. Επίσης, τάχθηκε ενάντια στη λογική της εκδικητικής ψήφου και μίλησε για την ανάγκη θεσμοθέτησης αντίβαρων της Δημοκρατίας, ώστε να μην μπορεί κανείς να προσβάλλει εκ των έσω το Πολίτευμα. «Υπάρχει στην κοινωνία μια δύναμη ψυχής που καιροφυλακτεί να δείξει το δρόμο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση» σημείωσε στον επίλογο της τοποθέτησής του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην ομιλία του και ο Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης και Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου. Όπως είπε: «Ένα σύγχρονο Σύνταγμα θα βοηθήσει στην εμπέδωση της αξιοπιστίας των θεσμών και της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτούς», για να προσθέσει λίγα λεπτά αργότερα πως το νέο Σύνταγμα πρέπει να διαμορφώσει το πλαίσιο εμπέδωσης της διαφάνειας στη δημόσια ζωή. «Να εγγυάται, δηλαδή, την ασφάλεια και ευημερία του Έλληνα και παράλληλα να αναδεικνύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Γαρούφας, τόνισε ότι «επειδή το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό υπάρχει ανάγκη μιας τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης». Ενδεικτικά, ανέφερε ότι για να τονισθεί η διάκριση εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης επιβάλλεται η αναθεώρηση του άρθρου 90 του Συντάγματος, ώστε η ηγεσία της Δικαστικής εξουσίας να μην επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία) αλλά να εκλέγεται από ειδικό εκλεκτορικό όργανο αποτελούμενο από την ολομέλεια των δικαστών του οικείου δικαστηρίου, εκπροσώπους των τριών μεγαλυτέρων δικηγορικών συλλόγων και των τριών Νομικών σχολών της χώρας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ