Τρίτη 31 Μαΐου 2016

«Ντου». παντού!» -Τι λέει ο ΣΕΘ- «Νέοι Ορίζοντες» για την αύξηση -από αύριο- του ΦΠΑ, καθώς και για τα υπόλοιπα νέα φορολογικά μέτρα

Καταιγίδα φόρων αναμένεται να πλήξει σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι φόροι θα ξεδιπλωθούν μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο, ενώ κάποιοι από αυτούς θα έχουν αναδρομικότητα από την 1η Ιανουαρίου του 2016, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω αφαίμαξη των εισοδημάτων, μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και τη λειτουργία εν γένει της αγοράς. Και βέβαια από αύριο, 1η Ιουνίου, έρχεται η χαριστική βολή στην αγορά με την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ.

«Ο εφιάλτης των νέων εισπρακτικών μέτρων ‘’σκέπασε’’ ήδη την αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ)- Νέοι Ορίζοντες, Γιώργος Ιωαννίδης ο οποίος κάνει λόγο για φοροεπιδρομή άνευ προηγουμένου. «Η κυβέρνηση κάνει ‘’ντου’’… παντού, δίνοντας γη και ύδωρ στους δανειστές και ακολουθώντας την αποτυχημένη –όπως αποδείχτηκε στην πράξη στα χρόνια του μνημονίου- συνταγή των επιβαρύνσεων και των εισπρακτικών μέτρων», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης προσθέτοντας ότι η αύξηση –από αύριο- του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, αλλά και η επικείμενη αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα θα δώσουν τη χαριστική βολή στα νοικοκυριά, αλλά και στην αγορά η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιωτική κατανάλωση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης, ηχηρό είναι το «χαστούκι» και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού και όχι μόνο, καθώς πλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.

«Δυστυχώς βλέπουμε την κυβέρνηση να μη λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία το νέο μπαράζ φόρων», είπε ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος για μια ακόμη φορά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο κύμα πτωχεύσεων και μετανάστευσης των επιχειρήσεων οι οποίες ήδη δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. Επιπλέον, προσθέτει, «τέτοιου είδους πολιτικές κάθε άλλο παρά δελεαστικές είναι για τους εν δυνάμει επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η λύση του δημοσιονομικού προβλήματος της ελληνικής οικονομίας δε βρίσκεται στην άκρατη υπερφορολόγηση -άλλωστε ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος- αλλά στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου με μείωση της φορολογίας, με κίνητρα για την ανάπτυξη και τις ιδιωτικές επενδύσεις, με βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και με την ταχύτερη υλοποίηση προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση, έστω και τώρα, «να αλλάξει ρότα προτού να είναι πολύ αργά, καθώς οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις είναι βέβαιο πως θα βαθαίνουν την ύφεση στην οικονομία και θα οδηγήσουν σε λιγότερα –από τα προσδοκώμενα- δημόσια έσοδα, εξέλιξη που θα ενεργοποιήσει και τον λεγόμενο ‘’κόφτη’’ των δημοσίων δαπανών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ