Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Προσοχή, όσοι νηστέψατε όλη την Σαρακοστή, μην σας πιάσει... τσιρλιπιπί με την απότομη κατανάλωση κρεάτων το Πάσχα

Η απότομη μετάβαση από τη νηστεία στην κρεοφαγία συνδέεται με σημαντικά παθολογικά προβλήματα και κινδυνεύει να εξαλείψει τις ευεργετικές δράσεις της νηστείας.

Έτσι στη μαχόμενη κλινική πράξη, η νοσηρότητα του θρησκευόμενου ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τυπική μείωση κατά την διάρκεια της Σαρακοστής και απότομη άνοδο κατά το Πάσχα και την εβδομάδα που ακολουθεί την Ανάσταση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες των ενηλίκων, που είναι οι χρονίως πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι. Η παρατεταμένη νηστεία σε συνδυασμό με την απότομη πολυφαγία που ακολουθεί είναι η κυριότερη αιτία του φαινομένου.

Απλά συμπτώματα όπως βαρύ κεφάλι, ξινίλα, φούσκωμα, πόνοι στομάχου, διάρροια, συχνουρία, μπορεί να οφείλονται σε απλή παθολογική ανισορροπία, μπορεί όμως να σχετίζονται και με παθολογικές καταστάσεις που οφείλονται στην απότομη και λήψη μεγάλων λιπαρών βαρέων γευμάτων.

Σοβαρά παθολογικά νοσήματα που σχετίζονται με τα πασχαλιάτικα εορταστικά γεύματα και τις εορταστικές συνήθειες στην Ελλάδα είναι:

1. Η χολοκυστίτιδα
2. Η παγκρεατίτιδα
3. H γαστρίτιδα
4. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
5. Η ηπατίτιδα
6. Το καρδιακό επεισόδιο
7. Η διαβητική απορύθμιση
8. Η τροφική δηλητηρίαση
9. Η γαστρεντερίτιδα
10. Η υπερτασική κρίση

Για να αντλήσετε τα μέγιστα οφέλη από τη νηστεία, η μετάβαση από τη νηστεία στην κανονική διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά όχι απότομα.

Σημαντικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε:
• Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ
• Να αποφεύγετε τα βαριά φαγητά και τα νυχτερινά γεύματα. Να προτιμάτε πολλά μικρά γεύματα και όχι λίγα και μεγάλα. Το μεγάλο Σάββατο, να αποφύγετε να μείνετε νηστικοί αναμένοντας το γεγονός της Ανάστασης. Εάν νηστεύετε φάτε κανονικά τα νηστίσιμά σας γεύματα.
• Μαγειρέψετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώσετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες. Συντηρείστε τα τρόφιμα με επιμέλεια στο ψυγείο. Ελέγξτε το ψυγείο σας αναφορικά με την επάρκεια της ψύξης.
• Να πλένετε και να μαγειρεύετε το κρέας και το ψάρι επαρκώς, χωρίς προσθήκη υπερβολικών λιπαρών, μπαχαρικών και άλατος
• Να τρώτε οπωσδήποτε καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση
• Να μασάτε καλά την τροφή σας.
• Να προτιμήσετε να απολαύσετε το γλυκό σας το πρωί και όχι μετά από ένα βαρύ γεύμα, ιδιαίτερα το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ