Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ερώτηση του Υπεύθυνου Τομέα Πολιτισμού Κ. Γκιουλέκα για το Φεστιβάλ και τον Γ.Φαμπρ

Μετά την χθεσινή δήλωσή του με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών από το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του κ.Γιαν Φαμπρ, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης,Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016, σχετική Ερώτηση στην Βουλή.

Μεταξύ άλλων, ο Κ.Γκιουλέκας ερωτά εάν ήταν εν γνώση του Υπουργείου Πολιτισμού το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ.Φαμπρ, αλλά και τον λόγο που παραγκωνίστηκαν οι Έλληνες δημιουργοί από τον ιστορικό θεσμό.

Επιπλέον, δημιουργήθηκαν ερωτηματικά από την δήλωση του Γιαν Φαμπρ ότι ο ίδιος δεν είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, αλλά επιμελητής - θέση η οποία δεν προβλέπεται στο νόμο 4370/2016 που διέπει το κανονιστικό πλαίσιο του Φεστιβάλ - , καθώς και εάν θα υπογράφει τελικά τις αποφάσεις του Φεστιβάλ, όπως ορίζει ο νόμος, ή θα αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο την σχετική ευθύνη.

Ακολουθεί η Ερώτηση, όπως αυτή κατατέθηκε, σήμερα, Πέμπτη, 31-3-2016, στην Βουλή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ                                                                Αριθμ.Πρωτ. 4384
   BΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ                                                     Ημερ.Καταθ. 31/3/2016 
                   Α’ ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  

ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Αριστείδη Μπαλτά
ΘΕΜΑ:
O αφελληνισμός του ελληνικού Φεστιβάλ
–Είναι τελικά ο Γιαν Φαμπρ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ;

Μόνο έκπληξη προκάλεσε η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στην οποία ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιαν Φαμπρ και παρουσιασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για την προσεχή τετραετία.Η έκπληξη συνίσταται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε εν μία νυκτί να καταργήσει τη λέξη “ελληνικό” από το Φεστιβάλ Αθηνών και να την αντικαταστήσει με τη λέξη “διεθνές”, αλλά και να εξοστρακίσει τους Έλληνες δημιουργούς και το ελληνικό στοιχείο από ένα θεσμό-σύμβολο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Γιαν Φαμπρ το Φεστιβάλ θα είναι μία ωδή στο Βέλγιο, χώρα καταγωγής του. Μάλιστα, είπε ο ίδιος “καθησυχαστικά” πως τα επόμενα χρόνια θα βρουν τη θέση τους και οι Έλληνες δημιουργοί στο… “βελγικό” Φεστιβάλ!

Το βέβαιο είναι πως ότι ξέραμε για το θεσμό-σύμβολο που ταυτίστηκε και ανέδειξε την ελληνική πολιτιστική δημιουργία, το Ελληνικό Φεστιβάλ, πρέπει να το ξεχάσουμε!

Επιπλέον, ο Γιαν Φαμπρ δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι ο ίδιος δεν είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, αλλά curator (επιμελητής) και ότι δεν πρόκειται να υπογράφει τίποτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του επιμελητή, σύμφωνα με το νόμο 4370/2016 (ΦΕΚ 37/Α/07-03-2016), δεν προβλέπεται πουθενά και ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής καλείται να υπογράφει τις εκάστοτε αποφάσεις και συμβάσεις. Αντ’ αυτού, στην συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ δήλωσε πως τις υπογραφές θα θέτει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τέλος, οφείλει κανείς να αναρωτηθεί, μετά την συνέντευξη Τύπου, με ποια ιδιότητα έκανε τις παραπάνω εξαγγελίες στο ελληνικό κοινό και τους δημοσιογράφους ο Γιαν Φαμπρ, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, για την ελληνική Πολιτεία είναι ανύπαρκτος. Δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά ο διορισμός του ως νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, ούτε ο μισθός του.

Εξηγήσεις δεν απαιτούμε από τον κ. Φαμπρ αλλά από την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού που τον τοποθέτησαν σε αυτή την θέση. Απαιτούμε από τον υπουργό Πολιτισμού να μας απαντήσει άμεσα για ποιο λόγο αποφάσισε να αφανίσει, με τόσο προκλητικό τρόπο, το ελληνικό στοιχείο και τους Έλληνες δημιουργούς από το ελληνικό Φεστιβάλ και να ξεκαθαρίσει τι ισχύει με την θέση του Γιαν Φαμπρ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Ήταν εν γνώση σας το πρόγραμμα που θα παρουσίαζε ο Γιαν Φαμπρ; Εάν ναι, γιατί παραγκωνίστηκαν οι Έλληνες δημιουργοί από το Φεστιβάλ και γιατί αφαιρέσατε το “ελληνικό” από τον ιστορικό θεσμό;

Αναλαμβάνει τελικά ο Γιαν Φαμπρ τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ; Εάν ναι, με ποια απόφαση και ποιος ο μισθός του; Εάν όχι, η θέση του curator (επιμελητή) είναι σύννομη με τον 4370/2016;

Θα υπογράφει τελικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής τις αποφάσεις του Φεστιβάλ, όπως ορίζει ο νόμος, ή θα αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο την σχετική ευθύνη; 
 
Αθήνα, 31.03.2016

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ