Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Στις εκπτώσεις ποντάρουν οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη

Στις χειμερινές εκπτώσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη οι έμποροι του νομού Θεσσαλονίκης, τονίζοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δυστυχώς και φέτος ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι χαμηλότερος των προσδοκιών τους, με αποτέλεσμα «το ρήγμα στις οφειλές τους να βαθαίνει», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, εκτιμά ότι οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν με ποσοστό άνω του 50%, καθώς, όπως σημείωσε, «οι έμποροι επιδιώκουν τουλάχιστον να βάλουν στην τσέπη τους τα ποσά που διέθεσαν προκειμένου να αγοράσουν τα εμπορεύματα» και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά τις οφειλές τους «αυτές δυστυχώς δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν πλήρως και έτσι θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται».

Πάντως, ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε την ανακούφισή του για την αυξημένη ροή επισκεπτών στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τα Βαλκάνια και την Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτοί σώζουν την κατάσταση στις γιορτές. «Μπορεί οι Έλληνες καταναλωτές να κινούνται στην πόλη, αλλά ελάχιστοι εξ αυτών κρατούν σακούλες», είπε χαρακτηριστεί.

Επαναλαμβάνοντας ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών έχει μειωθεί δραματικά, ο πρόεδρος του ΕΣΘ σημείωσε ότι αρνητικά για την αγορά επιδρά και το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες κάθε χρόνου, παραδοσιακά οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία. Ασφαλή στοιχεία αναφορικά με την κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης θα δοθούν στο προσεχές διάστημα, οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του ΕΣΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η πτώση ρεκόρ στη χριστουγεννιάτικη ζήτηση σημειώθηκε το 2012, με το ιστορικό χαμηλό του -30%, σε σχέση με το 2011, ενώ το 2013 η μείωση στο λιανικό εμπόριο είχε υπερβεί το -10%, σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Αναφορικά με την αυξημένη ροή επισκεπτών από γειτονικές βαλκανικές χώρες, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια, με στόχο να «ενισχυθεί» ο οδικός τουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Τόνισε, επίσης, ότι η προσέλευσή τους ευνοεί τη Χαλκιδική, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Νομού της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι πληρότητας στα καταλύματα να καταγράφονται ικανοποιητικές, λόγω και των ανταγωνιστικών τιμών που προσφέρονται, σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ