Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Πώς η Τουρκία εξοπλίζει τους τζιχαντιστές του ISIS

Το υπόγειο αλισβερίσι της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές του ISIS βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά και τον σάλο που ξέσπασε από την φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet, οι οποίοι με ρεπορτάζ τους αποκάλυψαν την υπόθεση.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «προδοσία» και «τρομοκρατική προπαγάνδα» και οι συνάδελφοί τους που εργάζονται στα γραφεία της Κωνσταντινούπολης μίλησαν στο ρωσικό κανάλι Russia Today για αυτό που – όπως χαρακτηριστικά λένε – είναι κοινό μυστικό πια στην Τουρκία.

Ηδη από τον περασμένο Μάιο είχαν δημοσιευτεί φωτογραφίες από τα όπλα που μεταφέρονταν τότε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Συρία, μέσω των παντελώς αφύλακτων συνόρων.

«Αυτοί που έστειλαν το κονβόι από την Τουρκία, γνώριζαν ότι αυτά θα καταλήξουν στα χέρια του ISIS» λέει ένας από τους τουρκους δημοσιογράφους της Cumhuriyet και τονίζει ότι στις φωτογραφίες φαινόταν να κυματίζει η μαύρη σημαία των τζιχαντιστών προς το σημείο που πήγαιναν τα φορτηγά.

Τουρκοι αξιωματούχοι είχαν αντιδράσει σπασμωδικά στις αποκαλύψεις προβαίνοντας σε αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις. Κάποιοι είπαν ότι τα όπλα προορίζονταν για τον λεγόμενο «Ελευθερο Συριακό Στρατό». Μετά είπαν ότι ποτέ δεν παραδόθηκαν όπλα και μετά ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για «βοήθεια που προοριζόταν για τους Τουρκομάνους».
«Οι τζιχαντιστές είναι δικά μας παιδιά»

«Οταν ρωτάμε την κυβέρνηση να μας πει ποιοι είναι αυτοί οι Τουρκομάνοι, μας απαντούν ότι είναι δικά μας παιδιά» λέει μία άλλη δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας. Ομως όταν η ίδια πήγε και μίλησε με αυτούς τους μαχητές κατάλαβε ότι δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους τρομοκράτες.

Μάλιστα οι τουρκομάνοι της είπαν ότι «οι τζιχαντιστές είναι αδέρφια μας». Η ίδια εξηγεί το πως η Τουρκία καταφέρνει να έχει σχέσεις με τον ISIS μέσω άλλων οργανώσεων που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με τους τζιχαντιστές: «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο ISIS και τους άλλους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ετικέτες. Ολος ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στο ISIS. Ομως υπάρχουν και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις που έχουν σχέσεις με την Αλ Νούρσα και το ISIS. Την ίδια στιγμή η Τουρκία λέει ότι βοηθάει συγκεκριμένες ομάδες ανταρτών και όχι το ISIS.»

Ενας τρίτος δημοσιογράφος, αναφερόμενος στις οικονομικές δοσοληψίες της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές διεξάγουν λαθρεμπόριο πετρελαίου όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά σε ολόκληρη τη χώρα: «Είναι κοινό μυστικό πια. Το ερώτημα είναι αν το λαθρεμπόριο γίνεται εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης ή αν γίνεται εν γνώσει κάποιων στην κρατική διοίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ