Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

«Η 29η Μαΐου είναι ημέρα λύπης και εθνικού πόνου. Είναι η ημέρα που η «Πόλις εάλω», η ημέρα που έκλεισε ένα χρυσό κεφάλαιο της Ιστορίας μας και ξεκίνησε μια περίοδος μακράς και επίπονης δοκιμασίας για το Γένος.

562 χρόνια μετά τη «μαύρη Τρίτη», αποτίουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης και τον αρχηγό τους, τον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, σε αυτούς που έδωσαν στις επόμενες γενιές το παράδειγμα της αθάνατης Ρωμιοσύνης που αντιστέκεται, της Ρωμιοσύνης του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και του χρέους.

Η περήφανη απάντηση του Παλαιολόγου στα κελεύσματα του Πορθητή για παράδοση θα αποτελεί διαχρονικά φωτεινό σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό, απάντηση που αρμόζει στο Γένος μας, απάντηση χρέους στην ιστορία, απάντηση ηρώων, απάντηση Ελλήνων.

Σήμερα θυμίζουμε για μια ακόμη φορά, πως η Πόλη μπορεί να κατακτήθηκε, αλλά δεν χάθηκε. Έπεσε, αλλά δεν πέθανε. Η Ρωμιοσύνη αντιστάθηκε και άντεξε, κρατώντας άσβεστη την Ορθοδοξία, την ελληνική γλώσσα, την Ελληνορθόδοξη παράδοση.

Δεν ξεχνούμε, πως το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο παραμένει εκεί, στην ιστορική συνοικία του Φαναρίου, θεματοφύλακας των βυζαντινών παραδόσεων, άγρυπνος φρουρός των αρχών και των αξιών, παρά τις δυσκολίες, τις συνεχείς προκλήσεις και τις ταπεινώσεις.

Στο προσκλητήριο της συλλογικής μνήμης δηλώνουμε παρόντες. Και κρατούμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη από την αποφράδα εκείνη μέρα την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας του Ελληνισμού.

Γιατί κερκόπορτες πάντα θα υπάρχουν, καθώς και πρόθυμα χέρια να τις ανοίξουν…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ