Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

WSJ: Το πρόβλημα δεν είναι ο Βαρουφάκης αλλά οι ψηφοφόροι της Ελλάδα

Σκληρή κριτική ασκεί η Wall Street Journal στη διαπραγματευτική πολιτική της Αθήνας, επισημαίνοντας την πολιτική πρόκληση του κ. Τσίπρα, που δεν μειώνεται με τον παροπλισμό του κ. Βαρουφάκη. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο», η εφημερίδα αναφέρει πως «αντί για μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα παίζει το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες».

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει:

«Υπάρχει νέα αισιοδοξία για τις προοπτικές συμφωνίας με την Ελλάδα αφού η Αθήνα ώθησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων.... Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών και των πιστωτών όμως δεν είναι ο κ. Βαρουφάκης. Είναι οι Έλληνες ψηφοφόροι.

Την ομάδα διαπραγμάτευσης πλέον θα τη συντονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πολιτικά και ιδεολογικά είναι κοντά στην Aκροαριστερά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά αναμένεται να ακολουθήσει λιγότερο συγκρουσιακή συμπεριφορά στις συζητήσεις. Θα δυσκολευθεί να γίνει περισσότερο αντιπαθής στους εταίρους της Ελλάδας από ό,τι είναι ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος με ένα ποστ στο Twitter την Κυριακή συνέκρινε τον εαυτό του με τον Φράνκλιν Ρούζβελτ αφού παρέκαμψε το δείπνο της Παρασκευής με άλλους υπουργούς Οικονομικών.

Δεν υπάρχει όμως κανένας τρόπος να αποφύγει το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι εξέλεξαν τον Ιανουάριο μία κυβέρνηση υπό το ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ με εντολή να σκίσει την προηγούμενη συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές. Τα μνημόνια του 2010 και του 2012 αν και έχουν πολλά ελαττώματα καθοδήγησαν την Ελλάδα σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη και η Αθήνα κατάφερε να εκδώσει ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή για τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει την άδεια των πιστωτών να επιστρέψει η χώρα στο προηγούμενο καθεστώς «φορολογούμε και δαπανούμε, δαπανούμε, δαπανούμε», ενώ θα παίρνει ακόμη χρήματα από το πρόγραμμα στήριξης.

Είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει αυτή η συμφωνία, με ή χωρίς τον κ. Βαρουφάκη και τα καμώματά του. Ο παραμερισμός του υπουργού Οικονομικών δεν μειώνει την πολιτική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας όταν θα προσπαθήσει να προωθήσει στη Βουλή oποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι αποδεκτή από τους πιστωτές. Η προοπτική για εξέγερση από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μετριάζει τον ενθουσιασμό για το πακέτο που λέγεται ότι ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας για να παρουσιάσει στους βουλευτές. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει τον κίνδυνο και έχει πει ότι ενδεχομένως να θέσει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις σε δημοψήφισμα. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή ή ως υπόσχεση, ανάλογα με το πόσο εμπιστεύεται κανείς το εκλογικό σώμα της Ελλάδας.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι ενισχύεται η δυσπιστία αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η βούληση για αποδοχή μεταρρυθμίσεων, ενώ η ταχεία φυγή των κεφαλαίων δείχνει εντεινόμενη ανησυχία για έξοδο από το ευρώ. Η αλλαγή των προσώπων στο τραπέζι των διαβουλεύσεων δεν πετυχαίνει πολλά για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εάν δεν συμφιλιωθούν οι Έλληνες με την ανάγκη για άμεσες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ