Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Αθωώθηκαν για την κινητοποίηση στο ΣΜΑ Ευκαρπίας

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης είκοσι άτομα που παραπέμφθηκαν σε δίκη, κατηγορούμενοι για παράνομη βία σε διαδήλωση κατά της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, την 1η Φεβρουαρίου 2012. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από αλληλέγγυους που από νωρίς έδωσαν το παρών τους στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας Γεωργία Τόλιου, κατά την αγόρευσή της, πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων, κάνοντας λόγο για μία κινητοποίηση, στο πλαίσιο των «συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών», που σκοπό είχε «την υπεράσπιση του περιβάλλοντος» κι όπου δεν αποδείχθηκε «καμία μορφή βίας».

Την καθ' όλα ειρηνική μορφή της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας επιβεβαίωσε μάρτυρας αστυνομικός, που κλήθηκε να μεταβεί στο σημείο της κινητοποίησης. «Δεν υπήρχαν διαπληκτισμοί και καμία διένεξη» είπε, τονίζοντας ότι ο ίδιος μαζί με συνάδελφό του κατέγραψαν τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων των συγκεντρωθέντων βάσει των οποίων συντάχθηκε η δικογραφία.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του εργολάβου κατέθεσε πως δεν ήταν παρών την συγκεκριμένη μέρα, αλλά καθημερινά βρισκόταν κόσμος στο εργοτάξιο, ενώ κάποιες φορές υπήρχε παρεμπόδιση για τα μηχανήματα. Ο νυν δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, καταθέτοντας ως μάρτυρας, χαρακτήρισε την Ευκαρπία «περιοχή επιβαρυμένη περιβαλλοντικά», ενώ τόνισε ότι την εποχή εκείνη το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει ομόφωνες αποφάσεις με τις οποίες στήριζε τις συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής.

Απολογούμενοι, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι επρόκειτο για ειρηνική διαδήλωση κι ότι δεν εμποδίστηκε κανείς, ενώ αναφέρθηκαν στον αγώνα τους να αποτρέψουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης, ο οποίος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και στηρίζει πολιτικά τον αγώνα των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ