Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Έρωτας, χιούμορ, πολιτική. Όταν ''μιλάνε'' οι τοίχοι της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Ευρηματικά, αστεία, συναισθηματικά, πολιτικά ακόμα και νοσταλγικά συνθήματα είναι σκορπισμένα σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι τα αποδοκιμάζουν, καποιοι τα θαυμάζουν, ενώ κάποιοι απλώς γελάνε. Όπως και να έχει οι ιστορίες των ανθρώπων της πόλης ξετυλίγονται πάνω στους τοίχους της κάθε γειτονιάς.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Αν κάνετε μία βόλτα στους δρόμους της πόλης, σε όποια περιοχή και να επιλέξετε, σίγουρα θα βρείτε συνθήματα που θα σας τραβήξουν τη προσοχή. Με ένα σπρέι στο χέρι, όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να εκφράσουν τις σκέψεις τους σε ένα σημείο που θα το δει πλήθος κόσμου. Σε έναν τοίχο μιας πλατείας, στην είσοδο μιας οικοδομής, στην πρόσοψη μιας τράπεζας, τα σημεία είναι πολλά, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που δυσανασχετούν και τα σβήνουν. Το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είναι να πεισμώσουν τους επίδοξους "συγγραφείς", οι οποίοι ξαναπιάνουν το σπρέι, σκέφτονται ένα ακόμη πιο εφευρετικό σύνθημα και έρχονται να ξαναχρωματίσουν με τις λέξεις τους, αυτό το μικρό ή μεγάλο, κάποιες φορές, μέρος του τοίχου. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μερικά από τα πιο αστεία, έξυπνα, ρομαντικά και ιδεαλιστικά συνθήματα που υπήρχαν σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη κατηγορία που δεν θα μπορούσε να λείπει από τα συνθήματα που δεσπόζουν στους τοίχους της πόλης είναι αυτά με πολιτικό μήνυμα και περιεχόμενο. Ακολουθούν συνθήματα με "πρωταγωνιστές" τις τράπεζες, τον Αντώνη Σαμαρά και τις εκλογές.







Ακολουθούν, τα γενικού περιεχομένου που μπορεί να τα ενστερνιστεί οποιοσδήποτε ανάλογα με τη διάθεσή του.





Στη συνέχεια είναι και αυτά που φροντίζουν να δώσουν μαθήματα ζωής.



Φυσικά, από την κατηγορία των συνθημάτων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα... ερωτικής φύσεως, καθώς ως γνωστόν η Θεσσαλονίκη είναι η πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας.







Τελευταίο, αλλά ίσως το πιο περίεργο είναι το παρακάτω σύνθημα που βρήκαμε στην πλατεία Αριστοτέλους, ο συντάκτης του οποίου νοσταλγεί τον τραγουδιστή Γιάννη Γιοκαρίνη.



Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα περάσετε μπροστά από έναν τοίχο, πάνω στο οποίο είναι γραμμένο κάποιο σύνθημα, αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να το διαβάσετε. Μπορεί να σας εκνευρίσει, να σας διασκεδάσει, να σας προβληματίσει, πάντως σίγουρα θα σας κάνει να ξεχαστείτε για λίγα λεπτά από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Μας το κοινοποίησε το seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ