Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Σάμος : 1 ασθενοφόρο ΕΚΑΒ για 33 χιλιάδες κατοίκους - Διαμαρτυρία για «νεκροζώντανες» πολιτικές ευθύνες

γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου
Υποδύθηκαν τους νεκρούς, αιμόφυρτους και εγκαταλειμμένους στην άσφαλτο, που ματαίως προσμένουν την άφιξη ασθενοφόρου για να τους μεταφέρει στο Νοσοκομείο Σάμου. Έμειναν ξαπλωμένοι για πολύ ώρα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας -που είναι και το πλέον πολυσύχναστο σημείο- το μεσημέρι της Κυριακής 30 Νοέμβρη 2014.
Στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με την πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία και κάποια φυλλάδια που μιλούσαν για το καθημερινό ραντεβού των Σαμίων με το θάνατο, εξ ολιγωρίας του υπουργείου Υγείας.

Την όλη «σκηνοθεσία» της εικονικής πραγματικότητας, που όμως είναι και η μόνη πραγματικότητα στο νησί, συμπλήρωνε η φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στον «Κουρσάρο» με τους στίχους «μονάχος χάραμα, χάραμα στη λεωφόρο να περιμένεις ασθενοφόρο…»

«Δεν είμαστε νούμερα, είμαστε άνθρωποι…», «Οι υπουργοί μιλούν για ανθρώπινο λάθος. Μα, δεν είναι λάθος, είναι ΕΓΚΛΗΜΑ!», «μετράμε νεκρούς εξαιτίας των νεκροζώντανων κυβερνητικών ευθυνών» δήλωναν οι εμπνευστές αυτής της πρωτότυπης διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας πως πέρασαν δέκα μέρες από τότε που ένας 34χρονος Σαμιώτης, πατέρας 4 παιδιών άφησε την τελευταία του πνοή στην εθνική οδό Σάμου-Καρλοβάσου περιμένοντας μάταια επί 70 λεπτά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το μοναδικό ασθενοφόρο με πλήρωμα του ΕΚΑΒ σε μία βάρδια για όλο το νησί των 33 χιλιάδων κατοίκων, βρισκόταν στο αεροδρόμιο προκειμένου να παραλάβει 60χρονο ασθενή μετά από μηνιαία νοσηλεία του στο νοσοκομείο Λέσβου.

Σκηνές από το χρονικό ενός… προαναγγελθέντος ΕΚΑΒ:

Κατά μία τραγική ειρωνεία, ο 60χρονος, αποβίωσε δύο μέρες μετά, καθώς έφερε βαριές κακώσεις μετά από πτώση εξ ύψους 15 μέτρων. Διακομίστηκε τότε, στις 16 Οκτωβρίου 2014, στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μεταφερόμενος σε ιδιωτικό όχημα περιοίκων, καθώς δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ διαθέσιμο ασθενοφόρο με οδηγό και διασώστη. Το όχημα του ΕΚΑΒ, έφτασε κατά πολύ αργότερα για να μεταφέρει τον άτυχο άνδρα στο Νοσοκομείο της Σάμου, από όπου και εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασής του, έγινε αεροδιακομιδή του.

Λίγους μήνες πριν, μία 64χρονη γυναίκα από το Μαραθόκαμπο της Σάμου, άφηνε την τελευταία της πνοή μέσα σε ταξί(!) που την μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, ελλείψει επαρκούς στελέχωσης του ΕΚΑΒ με πληρώματα ασθενοφόρων.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, μία ακόμη γυναίκα, μετά από τροχαίο ατύχημα, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου πάνω σε υποτυπώδες και αυτοσχέδιο φορείο που τοποθετήθηκε σε καρότσα αγροτικού ημιφορτηγού.

Με το θάνατο του 33χρονου, η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει έντονα την οργή της, με πλήθος διαμαρτυριών. Το δημοτικό συμβούλιο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο της Σάμου κι άλλοι φορείς της τοπικής κοινωνίας έχουν εκδώσει ψηφίσματα διαμαρτυρίας, ενώ μια σειρά ερωτήσεων στη Βουλή και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων έχει καταθέσει και η βουλευτής Αγνή Καλογερή.

Έτοιμοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμη και στο Κέντρο της Αθήνας, δηλώνουν αγανακτισμένοι οι Σαμιώτες, διαμαρτυρόμενοι για την έντονη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Σάμο καθώς και την ολιγωρία του υπουργείου να δώσει άμεσα λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της μεταφοράς των ασθενών.

«Αρνητικά απάντησε το Υπουργείο σε αίτημά μας για εθελοντική κάλυψη των αναγκών μεταφοράς ασθενών με έμπειρους και πιστοποιημένους διασώστες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παραρτήματος Σάμου…» τόνισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου Γιώργος Ραγκούσης.
«Η προκήρυξη για πρόσληψη 4 διασωστών ΕΚΑΒ στη Σάμο, μεταξύ 200 για όλη την Ελλάδα, βρίσκεται ήδη προς δημοσίευση στο ΑΣΕΠ…» τόνισε ο Διευθυντής Οργάνωσης και Συντονισμού του ΕΚΑΒ Νήσων και γιατρός Μανώλης Τσανικλίδης, μιλώντας για υποστελέχωση προσωπικού και χαρακτηρίζοντας «δίκαιη» την αγανάκτηση του κόσμου της Σάμου.

Πάντως, ακόμη και μετά την δίωρη «παραίτηση» του προέδρου ΕΚΑΒ Δημήτρη Παπαγιαννίδη που δεν έκανε αποδεκτή ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, αλλά και το σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωση του υφυπουργού κ. Γρηγοράκου περί «ανθρωπίνου λάθους» καμία σοβαρή απάντηση στα κατατεθειμένα αιτήματα των Σαμίων, δεν έχει δοθεί από πλευράς του υπουργείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ