Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ

Τη δραματική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2006 "Ματωμένο διαμάντι" θα προβάλει σήμερα στις
21:00, το Star.

Διάρκεια: 130 λεπτά
Πρωταγωνιστές: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Κόνελι, Άρνολντ Βόσλοου, Μάικλ Σιν
Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Ζουίκ

Έτος 1999, Σιέρα Λεόνε. Ο εμφύλιος πόλεμος μαστίζει τη χώρα. Οι αιματηρές συμπλοκές ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και το Ενωμένο Επαναστατικό Μέτωπο (RUF) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Για τη χρηματοδότηση του αγώνα τους, οι αντάρτες συνηθίζουν να ανταλλάσσουν διαμάντια με όπλα!

Μέσα στη φρίκη και το χάος που επικρατούν, ο Σόλομον Βάντι, ψαράς της φυλής των Μέντε, ζει με το όνειρο πως, κάποια μέρα, ο γιος του θα γίνει σπουδαίος γιατρός. Ένα όνειρο που μετατρέπεται σε εφιάλτη από τη μέρα που στο χωριό του εισβάλλουν οι αντάρτες. Ο Σόλομον συλλαμβάνεται και καταλήγει εργάτης στα αδαμαντωρυχεία ενώ ο γιος του Ντία στρατολογείται με τη βία από το Επαναστατικό Μέτωπο.

Κάτω από τον καυτό ήλιο και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, ο Σόλομον ανακαλύπτει ένα σπάνιο και τεράστιο ροζ διαμάντι. Με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, γι αυτόν και την οικογένειά του, ο νεαρός ψαράς κρύβει τον πολύτιμο λίθο ενώ γίνεται αντιληπτός από τον λοχαγό Πόιζον. Λίγες στιγμές προτού ο τελευταίος προσεγγίσει την κρυψώνα του διαμαντιού, οι αντάρτες δέχονται αιφνιδιαστική επίθεση από τον κυβερνητικό στρατό. Ο Σόλομον και ο λοχαγός Πόιζον συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές της Φριτάουν, πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε.

Ο Ντάνι Άρτσερ, λευκός νοτιοαφρικανός και πρώην μισθοφόρος από τη Ροδεσία, εκτίει ποινή φυλάκισης στην Φριτάουν για λαθρεμπορία διαμαντιών. Τα διαμάντια που μετέφερε και που κατασχέθηκαν από τις κυβερνητικές αρχές προορίζονταν για τον συνταγματάρχη Κοέτζι, νοτιοαφρικανό μισθοφόρο και πρώην διοικητή του Ντάνι, όταν ο τελευταίος υπηρετούσε στο ξακουστό 32ο Τάγμα του Συνοριακού Στρατού της Νότιας Αφρικής. Τώρα πια ο Κοέτζι προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια νοτιοαφρικανική εταιρία εξόρυξης διαμαντιών. Αναζητώντας τρόπο για να ξεπληρώσει το χρέος του απέναντι στον Κοέτζι, να «πιάσει την καλή» και να εγκαταλείψει οριστικά την αφρικανική ήπειρο, ο Ντάνι δεν αργεί να προσεγγίσει τον Σόλομον όταν πληροφορείται από τον λοχαγό Πόιζον για τον πολύτιμο λίθο που βρήκε ο πρώτος. Μετά την αποφυλάκισή τους, ο Ντάνι πείθει τον Σόλομον να κλείσουν μια συμφωνία: ο πρώην μισθοφόρος θα βοηθήσει το νεαρό ψαρά να ξαναβρεί την οικογένειά του με αντίτιμο το διαμάντι. Ο Σόλομον δέχεται όμως δεν γνωρίζει πως ο Ντάνι σκοπεύει να τον παρατήσει όταν αποκτήσει το διαμάντι.

Σε μια χώρα όπου η ωμή βία, η διαφθορά, οι σφαίρες και τα «ματωμένα διαμάντια» έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο, οι δύο άνδρες ξεκινούν τη δική τους «οδύσσεια» για την αναζήτηση της ευτυχίας τους. Ο Σόλομον επιθυμεί να βρει το γιο του και να συνδεθεί ξανά με την οικογένειά του ενώ ο Ντάνι ονειρεύεται τη «μεγάλη ζωή» μακριά από την αφόρητη ζέστη της αφρικανικής ηπείρου. Ή μήπως όχι; Στην πορεία τους θα συναντήσουν την αμερικανίδα ιδεαλίστρια δημοσιογράφο Μάντι Μπόουεν, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων...
  • Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στη Νότιο Αφρική και τη Μοζαμβίκη.
  • Καταγόμενος από την αφρικανική χώρα Μπενίν, ο Ντζιμόν Χουνσού ενσάρκωσε τον Σόλομον Βάντι, τον ψαρά από το Μέντε, με μία βαθιά κατανόηση και συνειδητοποίηση του χαρακτήρα του. «Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία αυτής της ταινίας είναι ότι δείχνει το τι έχει να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση μία μέση γυναίκα ή ένας άντρας σε αυτήν την ήπειρο». Ο αφρικανός ηθοποιός υποστηρίζει τα τελευταία χρόνια οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία ενώ συμμετείχε στη διαφημιστική εκστρατεία Make Some Noise , που ήταν εναντίον της παράνομης διακίνησης όπλων.
  • Η Τζένιφερ Κόνελι, που παίζει την αποφασιστική δημοσιογράφο Μάντι Μπόουεν, για τις ανάγκες του ρόλου της βρήκε ρεπόρτερς, που θα μπορούσαν να της δώσουν μία σαφέστερη εικόνα για τις συνθήκες ζωής μίας γυναίκας ανταποκρίτριας Το 2005 η ηθοποιός ανακηρύχτηκε Πρέσβειρα της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ για το Ανθρώπινο Δικαίωμα στη Μόρφωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ