Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά: Γενετική ανάλυση στον “Πλάτανο του Ιπποκράτη”

Platanus orientalis. Αυτή είναι η ονομασία του “Πλάτανου του Ιπποκράτη” που βρίσκεται στην Κω. Εκεί λέγεται ανά τους αιώνες, εδώ και 2,5 χιλιάδες χρόνια, ότι ο πατέρας της Ιατρικής δίδασκε στη σκιά του, που βρισκόταν στο κέντρο της σημερινής πόλης της Κω.
Από αυτό το δέντρο λοιπόν, ή καλύτερα από ένα δείγμα δέντρου που φέρεται να είναι ο κλώνος του, πάρθηκε γενετικό υλικό για να υποβληθεί σε αναλύσεις. Στόχος είναι να καταχωριστεί σε μια βάση δεδομένων η γενετική ταυτότητα του συγκεκριμένου είδους, του πλατάνου του ανατολικού ή Platanus orientalis, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος DNA Barcode of Life μπορούν έτσι να προσθέσουν άλλο ένα είδος σε μια λίστα με τις γενετικές ταυτότητες όλων των ζωντανών οργανισμών στη Γη, η οποία περιλαμβάνει μέχρι σήμερα περίπου 200.000 είδη. Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη γίνεται έτσι υπόδειγμα όλου του είδους.

Δείγματα στην Ουάσινγκτον
Η γενετική ταυτότητα του Platanus orientalis, γνωστή και ως «DNA barcode» ή «γραμμωτός κώδικας DNA» προσδιορίστηκε σε δείγματα ξύλου από έναν κλώνο που βρισκόταν από το 1962 έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, έξω από την Ουάσινγκτον. Οι ερευνητές του Ιδρύματος Smithsonian μπόρεσαν έτσι να απομονώσουν γενετικές αλληλουχίες που χαρακτηρίζουν τον πλάτανο τον ανατολικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή του. Ο πλάτανος στην Ουάσινγκτον τελικά πέθανε εφέτος, ωστόσο οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης είχαν προλάβει να κόψουν μοσχεύματα για να δημιουργήσουν νέους κλώνους. Ένα τέτοιο δέντρο φυτεύθηκε τελικά στην ίδια θέση στις 25 Απριλίου. Αν ο Πλάτανος του Ιπποκράτη όντως υπήρξε, τα αντίγραφά του συνεχίζουν να ζουν.

Πέθανε πριν αιώνες ο αυθεντικός Πλάτανος
Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, ο ίδιος ο “Πλάτανος του Ιπποκράτη” έχει πεθάνει εδώ και αιώνες, ωστόσο το δέντρο που βρίσκεται σήμερα στην ίδια θέση λέγεται ότι προήλθε από μοσχεύματα του αρχικού πλατάνου και είναι επομένως κλώνος του. Μοσχεύματα του δέντρου, του οποίου η ηλικία εκτιμάται στα 500 χρόνια, έχουν επίσης σταλεί σε ιδρύματα Ιατρικής σε όλο τον κόσμο, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μέχρι το Γέιλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ