Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Οι γεύσεις του Ανδρέα, στον τόπο που μεγάλωσε (φωτογραφίες)

της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Ικαρίου
Παρουσίαση βιβλίου Ανδρέα Λαγού «Οι γεύσεις που μεγαλώσαμε» στη Σάμο-29 Μαρτίου 2014, Μουσείο Οίνου της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου

"Αν υπήρχε μια τόσο μεγάλη κατσαρόλα να χωρέσει τα αρώματα και τις γεύσεις της Σάμου, αν μπορούσα μέσα της να βάλω τα υλικά των συναισθημάτων μου από την παρουσίαση στο νησί μου κι αν όλα αυτά σιγόβραζαν μαζί, κάτω από τη θέρμη της αγάπης σας, τότε, ΑΥΤΗ θα ήταν η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ της ζωής μου..."

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, εμφανώς συγκινημένος, ο chef Ανδρέας Λαγός κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «οι γεύσεις που μεγαλώσαμε» στη Σάμο, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014.

Το αδιαχώρητο είχε δημιουργηθεί στον πανέμορφο χώρο του Μουσείου Οίνου της ΕΟΣΣ, όπου ανάμεσα σε πετρόκτιστους τοίχους και τεράστια δρύινα παλαιά βαρέλια, έσμιγαν μοναδικά οι συνταγές, τα αρώματα και οι γεύσεις της Σάμου, με το παγκοσμίως γνωστό Σαμιώτικο κρασί, τα τοπικά προϊόντα σε καλοστημένους μπουφέδες, τα επαινετικά σχόλια από ομιλητές και παρευρισκόμενους.

Για τον Ανδρέα Λαγό, τη σεμνότητα, το ήθος και την συνέπειά του, το ανήσυχό του πνεύμα που τον οδηγεί σε πειραματισμούς και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, μίλησαν τρείς εξαίρετες δημοσιογράφοι, η Νίκη Μηταρέα (γευσιγνώστρια, συγγραφέας και κριτικός γεύσης και οίνου με διεθνή καταξίωση), η Ιωάννα Σταμούλου (διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού Olive, γευσιγνώστρια) και η Ελένη Ψυχούλη (δημοσιογράφος, γευσιγνώστρια και οικοδέσποινα της εκπομπής chef on air που… «απογειώνει» την ελληνική γαστρονομία). Εκ μέρους της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου ο οινολόγος και γενικός διευθυντής Μανώλης Τσακαλάκης, συνέδεσε μοναδικά τον πρωτογενή τομέα με την παραδοσιακή κουζίνα της Σάμου, τη σύγχρονη γαστρονομία και την ανάπτυξη γαστριμαργικού τουρισμού, ενώ ο εμπνευστής και ιδρυτής της υπερσύγχρονης μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας του tomaccini Σάμου, Γρηγόρης Γερασίμου αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα ανάπτυξης νέων σύγχρονων μορφών καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων και την ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομικής ταυτότητας ώστε η ποιότητα της καθημερινής διατροφής να βελτιωθεί. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου Γιώργος Κυριαζής, μίλησε για τη διαρκή επιμόρφωση που απαιτείται στο χώρο της εστίασης ώστε να διαμορφωθεί «σαμιώτικη κουζίνα» και βράβευσε τον Ανδρέα Λαγό για τη συνεισφορά του στην ανάδειξη της Σάμου, με μια τιμητική πλακέτα.

Αναρωτιόμαστε συχνά, ποια είναι εκείνη η «μαγική συνταγή» επιτυχίας. Απλή τύχη; Ικανότητα; Συγκυρίες; Κατάλληλοι άνθρωποι σε κατάλληλες στιγμές; Μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά; Το απλό μα όχι το απλουστευμένο; Ίσως όλα αυτά μαζί, ίσως και τίποτα. Η μαγική συνταγή, στην περίπτωση του Ανδρέα Λαγού είναι ότι αγαπά αυτό που κάνει και δεν εφησυχάζει. Ψάχνεται, πειραματίζεται, βάζει μικρές πινελιές έμπνευσης στο γνώριμο και αγαπημένο.

«Οι γεύσεις που μεγαλώσαμε», δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο μαγειρικής, ανάμεσα στα τόσα. Είναι ένας ύμνος στη Σάμο, μια ελεγεία στους ανθρώπους του μόχθου και της γης. Είναι ένας ύμνος στην απλότητα, την παράδοση, τις ομορφιές της Σάμου. Είναι το αποτύπωμα από τις παιδικές μνήμες στην κουζίνα της μάνας, είναι οι μυρωδιές στο σοκάκι, ο ιδρώτας στους αμπελώνες. Είναι το μοσχάτο κρασί, το μπουρνελάκι και η αρμπαρόριζα, η αψιθιά κι οι μπούκνες, ο πασπαλάς και το θρούμπι, το ψάρι στο κεραμίδι με δεντρολίβανο.

Η απλότητα, η έμπνευση και η αυθεντικότητα, στην καλύτερή τους έκφραση!

φωτο από την εκδήλωση: Ανδρέας Βαρδίκος 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ