Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

"ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΩΔΙΚΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2013"

Με αφορμή τον εορτασμό της εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα, το Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας, θα παρουσιάσει την έκθεσή του με τίτλο «Παραβιάσεις του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος στην Ελλάδα 2013»

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1/11/2013 στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Νερού και ώρα 11:30 – 13:00.

Θα παρουσιαστούν οι τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες παραβιάζουν τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος. Ο Διεθνής Κώδικας ψηφίστηκε το 1981 από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA). Στοχεύει στην προώθηση ασφαλούς και επαρκούς τροφής για τα παιδιά, προστατεύοντας τον θηλασμό και διασφαλίζοντας συνετή διαφήμιση των προϊόντων.

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητα των εγκύων και των επιτόκων (89%) επιθυμούν να θηλάσουν και πράγματι ξεκινούν, πολύ γρήγορα το ποσοστό των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά, στους 3 μήνες πέφτει στο 10%, στους 6 μήνες στο 0,8%, ενώ στους 12 μήνες συνεχίζει να θηλάζει μόλις το 0,6%.

To 2001 η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας WHA 54, όρισε ως παγκόσμια σύσταση, τους 6 μήνες αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, ακολούθως εισαγωγή ασφαλών, κατάλληλων συμπληρωματικών τροφών και παράλληλη συνέχιση του θηλασμού για δύο χρόνια ή και περισσότερο. Παρόλα αυτά, στην χώρα μας η κατάσταση στην βρεφική διατροφή συνεχίζει να είναι προβληματική. Οι μητέρες και τα παιδιά που συναντούν προβλήματα με τον θηλασμό, αντιμετωπίζουν εχθρικό περιβάλλον, την κυρίαρχη κουλτούρα του μπιμπερό καθώς και την ανεξέλεγκτη εμπορική πίεση για αντικατάσταση του μητρικού θηλασμού με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος.

Η έκθεση του IBFAN Ελλάδας, βασίζεται σε αναφορές παραβιάσεων του ∆ιεθνούς κώδικα που στάλθηκαν από μέλη του συλλόγου και από ενεργοποιημένους πολίτες. Συνολικά καταγράφηκαν 378 παραβιάσεις ως αποτέλεσμα 2,5 ετών συλλογικής εθελοντικής προσπάθειας. Η έκθεση καταδεικνύει την μη προστασία του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα από ανεξέλεγκτη προώθηση και διαφήμιση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Όμως η προστασία του θηλασμού είναι πρώτη προυπόθεση σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πριν από ενέργειες προώθησης και υποστήριξής του.

Στα πλαίσια εορτασμού της εβδομάδας Θηλασμού, το IBFAN Ελλάδας, υποστηρίζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδας (La leche league) και από το Πανελλήνιο Δίκτυο Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ