Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΖΩΗ Η ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και η δεύτερη ανάγνωση του πρώτου ιστορικά νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με τίτλο: «αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης», μέσω του οποίου το ΥΜΑΘ σκοπεύει να καταστήσει τη Βόρεια Ελλάδα διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας που θα ηγείται στη Ν.Α. Ευρώπη στον τομέα της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης, για ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών, με θετικό αντίκτυπο στην ανάδειξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Το Νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από τους εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής στο Β΄ θερινό τμήμα, που θα ξεκινήσει να συνεδριάζει από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013.

Με το παρόν σχέδιο νόμου λύνονται οριστικά και αμετάκλητα χρόνια ζητήματα και δυσλειτουργίες της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Παράλληλα επιτυγχάνεται η απλούστευση, η αποσαφήνιση και η βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου της εταιρείας, ενώ με τη θέσπιση συγκεκριμένων ρυθμίσεων η διαχείρισή της γίνεται ταχύτερη, καλύτερη και πιο ευέλικτη.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ουσιαστική μείωση των απαιτούμενων υπουργικών υπογραφών για την έκδοση διοικητικών πράξεων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Μεταξύ άλλων εξορθολογίζεται ο τρόπος οργάνωσης και διοίκησης της Α.Ζ.Κ. και συμπιέζεται το λειτουργικό κόστος, ενισχύεται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσω της θεσμικής εκπροσώπησης φορέων έρευνας και παραγωγής, διασφαλίζεται η διαφάνεια με ευρύτερη δημοσιότητα των δράσεων που εκτελούνται στο πλαίσιο υλοποίησης της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και εξασφαλίζεται η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία της, υπό αμιγώς ιδιωτικοοικονομικούς όρους.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου: «Όλα τα παραπάνω στοχεύουν στη δημιουργία ενός πρόσφορου περιβάλλοντος επιχειρηματικών ευκαιριών, που θα ενισχύουν την απασχόληση και μέσω αυτής θα δημιουργηθούν νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την επαναφορά της Βόρειας Ελλάδας στο δρόμο της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα απεγκλωβίσει επιτέλους την ανταγωνιστικότητα, θα ενθαρρύνει την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο συλλογικό στοίχημα το οποίο θα κερδίσουμε, διότι η Μακεδονία και η Θράκη δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν τις εξελίξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ