Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΞΙΦΙΑ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ

Να αποφεύγουν οι μέλλουσες μητέρες τη κατανάλωση ξιφία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: αυτό συστήνουν Έλληνες διατροφολόγοι μετά από έρευνα που έγινε για βαρέα τοξικά μέταλλα σε φέτες ξιφία και σολομού.

Ειδικότερο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) διεξήγαγε σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο αναλύσεων, μελέτη σε ψάρια όπως ο ξιφίας και ο σολομός που έχουν στο παρελθόν ενοχοποιηθεί για υψηλές συγκεντρώσεις σε μόλυβδο, κάδμιο και υδράργυρο.

Τα καλά νέα, ήταν πως κατά την έρευνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλα τα δείγματα που ελέχθησαν ήταν εντός των ορίων ασφαλείας που έχει ορίσει η Ε.Ε. Τα κακά νέα όμως, ήταν πως οι ειδικοί βρήκαν ότι ο ξιφίας Μεσογείου είναι ένα ψάρι με ιδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο – μάλιστα, η περιεκτικότητα τους σε τοξικά μέταλλα είναι έως και 25πλασια σε σύγκριση με άλλα ψάρια!

Επιπλέον, ο καπνιστός σολομός ελληνικής προελεύσεως έχει τη διπλάσια επιβάρυνση σε υδράργυρο, σε σχέση με τα άλλα είδη σολομού. Αρνητική εντύπωση όμως, προκαλεί και το γεγονός ότι ο σολομός από Φιόρδ Νορβηγίας που αγοράστηκε από κατάστημα βιολογικών προϊόντων δεν φάνηκε να είναι πιο «καθαρός» από τους συμβατικούς σολομούς, παρόλο που η τιμή του ήταν…τσιμπημένη.

«Τα όρια ασφαλείας για τα βαρέα τοξικά μέταλλα, όπως αυτά τίθενται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1881/2006, δεν αποτελούν πραγματικές ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς αυτές οι ουσίες συσσωρεύονται εύκολα και εκκρίνονται πάρα πολύ δύσκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που κάνει την τοξική τους δράση αθροιστική και έντονη», τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΙΔ, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Κωνσταντίνος Ξένος.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί είναι αυτοί που τάσσονται υπέρ της οδηγίας που εξέδωσε πριν από μερικά χρόνια το FoodStandardsAgencyτης Αγγλίας, η οποία υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν ξιφία αλλά και συναφή ψάρι οι έγκυες γυναίκες, καθώς επίσης και γυναίκες που σκοπεύουν να εγκυμονήσουν αλλά και παιδιά κάτω των 16 ετών.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επιμένουν πως τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και συνεπώς πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

«Τα ψάρια αποτελούν ευεργετική τροφή που είναι απαραίτητη στο διαιτολόγιό μας. Προσοχή πρέπει να υπάρχει για τον ξιφία και για τις συγκεκριμένες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες», διευκρινίζει από τη πλευρά του ο κ. Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, γεννικός γραμματέας του ΕΙΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ