Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΤΑΦΟ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ

Ο τάφος ανώτατου άρχοντα των Μάγια, και ο αρχαιότερος αυτού του πολιτισμού , ανακαλύφθηκε στη Γουατεμάλα.

Ο τάφος αυτός είναι ο αρχαιότερος που βρέθηκε στην Κεντρική Αμερική, ιστορική και πολιτιστική περιοχή, που εκτείνεται από το κέντρο του Μεξικού μέχρι την Ονδούρα και τη Νικαράγουα. Χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε ότι ο τάφος είχε κατασκευαστεί μεταξύ 700 και 400 π.Χ.

Σύμφωνα με το BBC, oι επιστήμονες το ονόμασαν τον «ένοικο» του τάφου K'utz Chman, το οποίο στην γλώσσα των Μάγια σημαίνει Παππούς-γύπας, λόγω ενός ανθρωπόμορφου αγαλματιδίου με κεφάλι γύπα που βρέθηκε στον χώρο του τάφου.

Ο γύπας συμβόλιζε την δύναμη και την οικονομική ευμάρεια και αφορούσε κυρίως σεβάσμιους ηλικιωμένους. Από αυτό, οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο K'utz Chman κατείχε ανώτατη θέση στην κοινωνική ιεραρχία.

«Ήταν σίγουρα ένας μεγάλος αρχηγός ", δήλωσε ό αρχαιολόγος της κυβέρνσης που επίβλεπε τις ανασκαφές, Μιγκέλ Ορέγκο. ." Αυτός γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ των Ολμέκων και άλλων πολιτισμών των Μάγια στην κεντρική Αμερική. "

Στον τάφο δεν βρέθηκαν διατηρημένα ανθρώπινα λείψανα, αλλά ανακαλύφτηκαν κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους, η θέση των οποίων δείχνει ότι ήταν ραμμένα στα ρούχα του θαμμένου. Στην κρύπτη βρέθηκαν επίσης έξι γυναικεία αγαλματάκια, λαξευμένα από πέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ