Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΡΥΑΚΙΑ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ "ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ"

Tο «Curiosity» που βρίσκεται εδώ και επτά εβδομάδες στον Άρη, ανακάλυψε ενδείξεις ότι κάποτε έτρεχε νερό στον πλανήτη επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις των ερευνητών.

Το όχημα έστειλε στη Γη φωτογραφίες από κροκαλοπαγή πετρώματα που αποτελούνται από χαλίκια και άμμο και όπως φαίνεται από το μέγεθος και το στρογγυλεμένο σχήμα τους, κάποτε μεταφέρθηκαν και διαβρώθηκαν από τρεχούμενο νερό. Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε ένα δίκτυο από αρχαία ρυάκια.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το ΒΒC, οι οποίοι έκαναν την εκτίμηση ότι τα εν λόγω πετρώματα εναποτέθηκαν πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον ερευνητή Μπιλ Ντίτριχ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το νερό μπορεί να κυλούσε για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές προτίθενται να αναλύσουν χημικά αυτά τα πετρώματα για να βρουν ενδείξεις σχετικά με τη φύση του νερού (π.χ. την οξύτητά του), καθώς και την ταχύτητα ροής του νερού, οπότε θα εξάγουν κάποια συμπεράσματα γενικότερα για το πώς ήταν τότε το ευρύτερο περιβάλλον του Άρη.

Τώρα το Curiosity έχει «βάλει πλώρη» για το όρος Σαρπ στο κέντρο του κρατήρα, όπου αναμένεται να φθάσει προς το τέλος του 2012, ενώ θα περάσει από την περιοχή Γκλενέλγκ, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν άλλα πετρώματα μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ