Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (που θα φέρει και μελλοντικούς πολέμους...)

Το 2010 τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευσή του νερού ανήλθαν σε πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, έως το 2050 προβλέπεται ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα 7 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα στα 10 δισεκατομμύρια.


Η ίδια έκθεση προβλέπει ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν «έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό».

Το κλίμα και ειδικότερα οι καιρικές συνθήκες αλλά και η βιομηχανική ρύπανση συμβάλλουν σε αυτή την αρνητική προοπτική, καθιστώντας το νερό δυσεύρετο αγαθό.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα μία τρομακτική πραγματικότητα που θα πείσει και τον πιο δύσπιστο επενδυτή. Τα τελευταία 12 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται τώρα σε 1,3 δισ. κατοίκους, ενώ υπολογίζονται άλλοι 100 εκατομμύρια πολίτες που θα απαρτίζουν την επόμενη γενιά. Την ίδια χρονική συγκυρία η Ινδία καταγράφει επιπρόσθετο πληθυσμό 600 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στην Κίνα σχεδιάζονται άλλες 500 νέες πόλεις για να στεγάσουν όλο αυτό το νέο πληθυσμό. Φανταστείτε, 500 νέες πόλεις να στεγάζει η κάθε μία από 100.000 ή περισσότερους κατοίκους και αυτό αφορά το ήμισυ μόνο της προβλεπόμενης ανάπτυξης του πληθυσμού στη χώρα έως το 2050, αυξάνοντας ραγδαία τις απαιτήσεις για παροχή νερού. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί.

Σήμερα οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν 150 γαλόνια την ημέρα, σε σύγκριση με τους Κινέζους που καταναλώνουν μόνο 23. Πράγματι, μόλις πριν από μερικές δεκαετίες η Κίνα ήταν μία αναδυόμενη χώρα και όχι μία παγκόσμια οικονομική απειλή. Αλλά οι αλλαγές συμβαίνουν με ταχύτητα φωτός. Σύντομα το κινεζικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει το αντίστοιχο αμερικανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ