Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΖΑΓΟΡΑΚΗ (video)

Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Ό,τι αρχίζει κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ό,τι γεννιέται πεθαίνει και ο κύκλος του Θοδωρή Ζαγοράκη κάπως έτσι έκλεισε πλέον για τον ΠΑΟΚ.


Ένας κύκλος που όπως δήλωσε ο ίδιος θα τον κρίνει η ιστορία αν είναι επιτυχημένος ή όχι. Πλέον αυτή η αποχώρηση είναι οριστική και δεν έχει καμία σχέση με εκείνη στις 8 Οκτωβρίου 2009 που είχε αναστατώσει όλοι την ποδοσφαιρική Ελλάδα.
Ας πάμε λοιπόν να θυμηθούμε την πρώτη παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη από την προεδρία του ΠΑΟΚ και όλα αυτά τα οποία είχαν συμβεί τότε.

Του Στέλιου Παπαντωνίου

Η ανακοίνωση της αποχώρησης
Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Ζαγοράκη να αποχώρηση από τον ΠΑΟΚ. Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της «ασπρόμαυρης» οικογένειας, που κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ, δήλωσε και επίσημα πλέον την απόφασή του να φύγει από τη διοίκηση, με την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Υπάρχουν μέρες στη ζωή του κάθε ανθρώπου που τα "θέλω" υποκύπτουν σε ανώτερες δυνάμεις. Σήμερα 8 Οκτωβρίου 2009 είναι μια τέτοια μέρα για μένα. Είμαι υποχρεωμένος για προσωπικούς λόγους να υποβάλω την παραίτησή μου από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Σύντομα, και συγκεκριμένα όταν οι συνθήκες μου το επιτρέψουν θα είμαι σε θέση να εξηγήσω με σαφήνεια -ως οφείλω να κάνω απέναντι στον κόσμο του ΠΑΟΚ και τους χιλιάδες μετόχους που στήριξαν με πίστη και αφοσίωση την προσπάθειά μας για εξυγίανση και αναγέννηση- τους λόγους για τους οποίους σήμερα υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου.
Ο ΠΑΟΚ έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια για την αναρρίχηση της ομάδας στην κορυφή του ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση τόσο από τους φιλάθλους όσο και από τους ανθρώπους που πριν από 2,5 χρόνια οραματίστηκαν μαζί με μένα έναν ΠΑΟΚ πρωταγωνιστή».


Ο απόηχος της αποχώρησης
Κεραυνός εν αιθρία ήταν η είδηση της παραίτησης του Θόδωρου Ζαγοράκη στις τάξης των οπαδών του δικεφάλου. Οι οποίοι ξαφνικά έβλεπαν τα όνειρα που έκαναν για την ομάδα τους να γκρεμίζονται και ο μεγαλύτερος φόβος να είναι το μέλλον του συλλόγου, έχοντας ζήσει εποχές όπως αυτές του Γούμενου και του Παγώνη.
Φυσικά τους φίλους του ΠΑΟΚ εκτός από το μέλλον της ομάδας τους απασχολούσε πολύ και το ΓΙΑΤΙ αποχώρησε. Ένα ερώτημα που ακόμα βασανίζει έναν ολόκληρο λαό, αφού ποτέ δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων για την αποχώρηση
Ο προβληματισμός για την αποχώρηση και την επόμενη ημέρα της ομάδας μεταφέρθηκε και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.Mε τίτλους όπως είναι «Γιατί ρε Θόδωρε» να κυριαρχεί σε όλες της αθλητικές εφημερίδες.


Tα αίτια της αποχώρησης
Τα αίτια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τότε ήταν τέσσερα και είναι τα εξής:
1. Πρόσφατα έχασε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό από τις οικονομίες μιας ολόκληρης ποδοσφαιρικής καριέρας με το κλείσιμο της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια», σε επενδυτικά προγράμματα της οποίας είχε καταθέσει. Να σημειωθεί ότι ο Ζαγοράκης δεν είναι έμμισθος πρόεδρος του ΠΑΟΚ, για να έχει κάποιο άλλο εισόδημα! Αυτή η απώλεια τον κλόνισε ψυχολογικά αλλά και οικονομικά...
2. Η κριτική που δέχθηκε από οπαδούς της ομάδας, αλλά και διάφορα ΜΜΕ για τη μέτρια πορεία στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, κάτι που θεωρήθηκε από τον ίδιο ευθεία αμφισβήτηση των αποφάσεών του. Παράλληλα, ορισμένα επεισόδια που έγιναν από οπαδούς του ΠΑΟΚ (και όχι μόνο τα προχθεσινά) τον έχουν «χαλάσει» και θεωρεί ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να τα ελέγξει.
3. Οι απαιτήσεις παραγόντων από το... παρελθόν, που ζητούν χρήματα από την ΠΑΕ και απειλούν με αγωγές 2 και 3 εκατ. ευρώ για παλιές οφειλές, τον οδήγησε στη σκέψη ότι «τώρα που ο ΠΑΟΚ εξυγιαίνεται, θέλουν να έρθουν και να τον ξαναπάρουν», γι' αυτό και απάντησε σε τηλεφωνήματα πρώην παραγόντων με την έκφραση «δεν πρόκειται να κάνω τακτική διοίκηση, ελάτε να αναλάβετε εσείς».
4. Η πίεση που δέχθηκε για αποπομπή του Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος αποτελούσε προσωπική του επιλογή και είναι και κουμπάρος του, του δημιούργησε πρόβλημα στη λειτουργία της ομάδας, γιατί πίστευε ότι ο Γκαγκάτσης είναι ικανός να βοηθήσει στα κέντρα αποφάσεων. Οι πρόσφατες, μάλιστα, τοποθετήσεις φιλάθλων αλλά και δημοσιογράφων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες περί αμφισβήτησης του Φερνάντο Σάντος, που φαίνεται ότι μπήκε στο στόχαστρο, τον οδήγησαν στο να πει σε κάποιους: «Ποιος διοικεί τελικά; Εμείς ή όσοι θέλουν να είναι απ' έξω και να αποφασίζουν; Ας έρθουν αυτοί να κάνουν ομάδα».

Η διαδοχή
Μετά τον Θοδωρή Ζαγοράκη ο επόμενος που θα μπορούσε να πάρει τον ΠΑΟΚ στα χέρια του θα έπρεπε να γνωρίζει καλά τις ανάγκες της ΠΑΕ, να είναι αγαπητός στο κόσμο και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ζήση Βρύζα. Ο τελευταίος δέχτηκε την πρόταση του Ζαγοράκη να αναλάβει και στις πρώτες δηλώσεις του ανέφερε:"Η παραίτηση του Zαγοράκη είναι μεγάλη απώλεια, ωστόσο συνεχίζουμε ενωμένοι, όλοι σαν μια γροθιά"
Για την πρόταση που δέχτηκε να αναλάβει την ηγεσία της ΠΑΕ είπε: "Αποδέχτηκα αυτή την ηθική πρόταση. Ο Ζαγοράκης ήταν είναι και θα είναι αδερφός μου", ενώ για τα σχέδια που έχει για την ομάδα αποκάλυψε: "Συνεχίζουμε το ίδιο πλάνο. Ο Π.Α.Ο.Κ. πάντα ήταν πάνω από όλα".

Ο πρόεδρος Βρύζας
Ο Ζήσης Βρύζας είχε δείξει πως διαθέτει και διοικητικές αρετές. Κατάφερε να πείσει τους παίκτες του ΠΑΟΚ να κάνουν υπομονή στις οφειλές που υπήρχαν, στήριξε τον Φερνάντο Σάντος, διαχειρίστηκε πολύ έξυπνα τις σχέσεις με τους οργανωμένους και βοηθήθηκε και από τα αποτελέσματα. Ο ΠΑΟΚ είχε επί θητείας Βρύζα 11 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες ενώ την αμέσως επόμενη μέρα της επιστροφής Ζαγοράκη ο Δικέφαλος έδειχνε ικανός να πετάξει ψηλά νικώντας και τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.

Περισσότερα στο spnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ