Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η "ΕΥΕΛΙΞΙΑ" ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Γιατί κατέρρευσε το Δ.Σ. των εκδηλώσεων του 2012
Άρθρο του Χρήστου Μάτη* στο taxalia.blogspot.com
Το καλοκαίρι του 2011 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την ομάδα εκείνων, στους οποίους θα εμπιστευόταν την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 2012.

Η ομάδα μπορεί να ήταν ικανή, δεν ήταν όμως αντιπροσωπευτική. Ήταν μια ομάδα 11 ανθρώπων, οι πέντε από τους οποίους..συνδέονταν απευθείας με τον κ.Σταύρο Ανδρέαδη. Ο έκτος ήταν ο ίδιος ο κ.Ανδρεάδης, ήταν μια εκπρόσωπος του κ.Γκιουλέκα, τρεις αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος.

Αυτή η ομάδα έπρεπε να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι εκδηλώσεις του 2012 δεν ήταν προσωπική υπόθεση του δημάρχου. Η ομάδα χρειαζόταν πολιτική νομιμοποίηση.
Ο δήμαρχος δεν το έκανε για ευνόητους λόγους. Διότι ο επικεφαλής της ομάδας είχε κατηγορηθεί από την παράταξη του, ως ευνοούμενος της προηγούμενης διοίκησης.
Είναι εύλογο ο κ.Ανδρεάδης, όπως και οποιοσδήποτε άλλος θα αναλάμβανε να προετοιμάσει τις εκδηλώσεις, να ζητήσει ευελιξία, διότι η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν είναι δυνατό να τρέξεις τέτοια προγράμματα κόντρα στη γραφειοκρατία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναζητηθεί ο κατάλληλος τρόπος να επιτευχθεί αυτό. Και ανακαλύφθηκε τότε η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, η οποία ανήκει στο δήμο, αλλά είναι ανώνυμη εταιρεία και δεν υπάγεται στους ελέγχους του δημόσιου λογιστικού.
Προφανώς, όμως, έχει διαδικασίες. Διότι τον Ιούλιο 2011 ανακοινώθηκε η μετατροπή της από «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή» σε «Θεσσαλονίκη 2012», αλλά σήμερα που μιλάμε ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης.
Ποιος όμως θα ενέκρινε τη μεταφορά 2,5 εκ. ευρώ δημοσίου χρήματος σε μία εταιρεία που ανεστήθη από τα αζήτητα του μητρώου ανωνύμων εταιρειών και με ένα δημοτικό συμβούλιο, την πλειοψηφία στο οποίο αποτελούν αξιοσέβαστοι άνθρωποι, χωρίς καμία πολιτική νομιμοποίηση όμως;
Κι όλα αυτά με στόχο να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία του δημόσιου λογιστικού.
Όμως, καλώς η κακώς, δε μπορούν να αμφισβητούνται οι διαδικασίες. Οι προσλήψεις στο δημόσιο και η διαχείριση δημόσιου χρήματος πρέπει να γίνονται με τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού.
Καλώς η καλώς ο δήμος δεν είναι προσωπική εταιρεία της διοίκησης. Όσο κι αν ακούγεται γοητευτικό. Διότι δεν διαχειρίζεται λεφτά της διοίκησης. Διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.
Στην κατάσταση που βρισκόμαστε η λύση είναι η σύσταση ειδικής οργανωτικής επιτροπής ευρείας αποδοχής στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου. Με απόφαση του Δ.Σ. να διατεθεί το ποσό των 2,5 εκ. ευρώ σε αυτήν την επιτροπή, η οποία μέσα σε ένα μήνα, θα μας παρουσιάσει το τι θα κάνει. Η επιτροπή δεν θα έχει ανεξάρτητη υπόσταση και η διαχείριση των χρημάτων θα γίνει με κανόνες του δημόσιου λογιστικού.
Στο ερώτημα αν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι η απάντηση είναι ναι! Στο ερώτημα αν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις με διαχείριση του δημόσιου λογιστικού η απάντηση είναι ναι.


* Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην Πράξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ