Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ως γεγονός που επηρέασε θετικά την κίνηση στην αγορά καταγράφουν τη δράση «Χριστουγεννιάτικη πλατεία» που υλοποιήθηκε από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου στο άξονα της Αριστοτέλους και στην Αγίας Σοφίας οι έμποροι κι οι επαγγελματίες του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων -7 στους 10- ζητά ο εορταστικός στολισμός και οι άλλες χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες να καθιερωθούν και να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες του κέντρου σημειώνουν την ανάγκη να γίνονται προωθητικές ενέργειες και δράσεις σε διάφορους δημόσιους ανοιχτούς χώρους για την τόνωση της κίνησης της αγοράς πολλές φορές το χρόνο.

Παράλληλα στην έρευνα καταγράφονται και προβλήματα τα οποία οι επαγγελματίες ζητούν να επιλυθούν. Ως μείζον πρόβλημα καταγράφεται αυτό της έλλειψης χώρων στάθμευσης τόσο στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Αναλυτικά εντοπίζονται κατά σειρά ιεράρχησης, εκτός από τη στάθμευση, η καθαριότητα, ο ανεπαρκής φωτισμός, το παραεμπόριο και η ελλιπής αστυνόμευση.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την αναπτυξιακή του εταιρεία «Ο Σύμβουλος του Επαγγελματία».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των επιτόπιων συνεντεύξεων από τις 12 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Το δείγμα ήταν 222 επιχειρήσεις – μέλη του ΕΕΘ από τις συνολικά 1590 που είναι εγκατεστημένες στις οδούς Αριστοτέλους, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κομνηνών, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Καρόλου Ντηλ και Εγνατίας.

Από τη συνολική εικόνα είναι σαφές ότι έμποροι και επαγγελματίες του κέντρου θεωρούν ότι η αγορά χρειάζεται στήριξη, καθώς η οικονομική κρίση και η ύφεση έχουν περιορίσει την κατανάλωση σε σημαντικό βαθμό.

Σημειώνεται ότι οι θετικές γνώμες για την «Χριστουγεννιάτικη πλατεία» είναι περισσότερες για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν πάνω ή κοντά στον άξονα της Αριστοτέλους, όπου υλοποιήθηκαν οι εορταστικές δράσεις.

Σε αυτό το πνεύμα και με βάση την περσινή εμπειρία το Επαγγελματικό Επιμελητήριο σκοπεύει να ζητήσει από το δήμο Θεσσαλονίκης η προετοιμασία για τις εκδηλώσεις της χριστουγεννιάτικης περιόδου του 2012 να ξεκινήσει από τον Μάρτιο, ώστε να υπάρχει όλος ο απαραίτητος για την οργάνωση ενός τόσο φιλόδοξου σχεδίου χρόνος.


Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΕΘ για τη «Χριστουγεννιάτικη πλατεία» κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
Η δράση «Χριστουγεννιάτικη πλατεία» είχε θετικό αντίκτυπο στην τόνωση της κίνησης της αγοράς. Οι θετικές γνώμες των εμπόρων και των επαγγελματιών με διαβάθμιση (πολύ λίγο, λίγο, πολύ, πάρα πολύ) ανέρχονται στο 72%, ενώ οι αρνητικές στο 28%.
Το 68% των ερωτηθέντων -150 από 222- επιθυμούν να πραγματοποιηθεί ανάλογη δράση και τον επόμενο χρόνο, ενώ μόλο το 16% τοποθετήθ8ηκε αρνητικά.
Το 67% -148 από 222- επιθυμεί τη θέσπιση ανάλογων δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να στηριχθεί η αγορά, ενώ μόνο οι 39 –ποσοστό 17%- είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο 73% των ερωτηθέντων -162 επιχειρήσεις- ο χριστουγεννιάτικος τζίρος του 2011 ήταν μειωμένος σε σχέση με το 2010, κάτι που αποδίδεται στην όξυνση της οικονομικής κρίσης. Για το 11% ο τζίρος παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, ενώ για το 5% σημείωσε άνοδο. Οι επιχειρήσεις που διατήρησαν ή αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους βρίσκονται στον άξονα της Αριστοτέλους και πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δηλώσεις του προέδρου του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη για θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τους επαγγελματίες και τα επιμελητήρια.

Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Έχουμε ήδη υποστεί ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης. Παρά τη φιλολογία που επιμένει ότι οι χαμηλοί μισθοί θα φέρουν την ανάπτυξη, επειδή θα προκληθούν επενδύσεις, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κανένας επενδυτής δεν θα αποφασίσει να έρθει στη χώρα μας εάν πρώτα δε δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό, ασφαλιστικό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον και εάν δεν υπάρξει αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα. Κανένας επιχειρηματίας Έλληνας ή ξένος δεν θα σκεφτεί να ξεκινήσει μια καινούρια δουλειά, εάν δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα.

Ρευστότητα

Οι τράπεζες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή πνίγουν την πραγματική οικονομία. Πνίγουν, ιδιαιτέρως, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαιο κίνησης για να λειτουργήσουν. Η έλλειψη ρευστότητας είναι εξίσου σημαντικό πρόβλημα με την μείωση της κατανάλωσης και την απουσία παραγγελιών. Το κράτος οφείλει να κάνει κάτι, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

Άλλωστε με χρήματα των Ελλήνων πολιτών συντηρούνται σήμερα οι τράπεζες, μόνο που αυτά τα κεφάλαια δε φτάνουν στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία. Ήδη είναι αργά για πολλούς από τους επαγγελματίες. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα.

Απομείωση αποθεματικών των επιμελητηρίων - Τρόικα για επιμελητήρια

Στις νέες προτάσεις της η τρόικα στοχοποιεί το θεσμό των Επιμελητηρίων. Στην ουσία μεθοδεύει την απαξίωση και την ουσιαστική κατάργηση των Επιμελητηρίων, ενός θεσμού με «ζωή» 100 χρόνων και κύρια αποστολή τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Αυτή την περίοδο οι επιχειρήσεις μαστίζονται και εξοντώνονται από την βαρύτατη φορολογία, τις έκτακτες εισφορές, την άρνηση του Δημοσίου να τους αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του, τις υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, τις μηδενικές υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα.

Αυτή, λοιπόν, την περίοδο η τρόικα προτείνει ως μέτρο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος την αρπαγή αρμοδιοτήτων από τα Επιμελητήρια, που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με εκλεγμένες διοικήσεις, και τη μεταφορά τους στο γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα. Διότι προφανώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικό μέτρο η κατάργηση της εισφοράς των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, η οποία αποτελεί και τον μοναδικό τους πόρο, καθώς δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν μάλιστα αυτή η εισφορά ετησίως ανέρχεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε λιγότερα από μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο.

Θεωρώ ότι στην προκειμένη περίπτωση η τρόικα λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση εγχώριων παραγόντων που αυθαίρετα πιστεύουν ότι είναι καταλληλότεροι να εκπροσωπήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες επιχειρηματίες. Μόνο που οι ίδιοι νοιάζονται αποκλειστικά για τα συμφέροντα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και αδιαφορούν πλήρως για το 99% των ελληνικών εταιριών, που είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και για τους επαγγελματίες.

Ταυτόχρονα, τα Επιμελητήρια δέχονται επίθεση από την ίδια την Πολιτεία, η οποία αφού έχει υφαρπάξει τα αποθεματικά τους υποχρεώνοντας τα να τα καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα μετέτρεψε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία τώρα οδηγούν στο κούρεμα.

Τι να υποθέσουμε; Μήπως ότι στόχος είναι η εξόντωση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας; Ή μήπως ο αφελληνισμός κάθε οικονομικής δραστηριότητας;

Καλούμε την κυβέρνηση και τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας να συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι στον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία γενικότερα. Να μην επιτρέψουν την πλήρη διάλυση της χώρας και των παραγωγικών της θεσμών.

Από την πλευρά του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που έχει 55.000 εγγεγραμμένα μέλη, είναι αποφασισμένο να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις για να συνεχίσουν τα Επιμελητήρια να στηρίζουν τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία στα δύσκολα χρόνια που ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ