Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. 7000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Υποτίθεται ότι και στη χώρα μας έχει εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, όμως, εξακολουθούν να καταγράφονται επτά χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. 
Σταθερά ανοδική χαρακτηρίζεται η πορεία του καρκίνου του πνεύμονα στην χώρα μας από τους επιστήμονες που εκτιμούν ότι η καπνιστική συνήθεια έχει αναγάγει τη νόσο σε πρόβλημα δημόσιας υγείας με ενδημικές διαστάσεις.

Αυξημένη είναι τον τελευταίο χρόνο η προσέλευση των περιστατικών στις Ογκολογικές Κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων, γεγονός που αποδίδεται εκτός από την αύξηση της νόσου και στην οικονομική ύφεση.

Εκτιμάται ότι στην Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία» τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25%-30%.

Πάσχοντες οι οποίοι επέλεγαν στο παρελθόν κάποιο Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο για τη θεραπεία τους, σήμερα κατευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, σημαντικό είναι το ποσοστό των ασθενών που παρότι έχουν ήδη ξεκινήσει τη θεραπεία τους σε κάποιο Ιδιωτικό Κέντρο, «χτυπούν» την πόρτα των Μονάδων του ΕΣΥ.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες, παρότι την τελευταία δεκαετία οι γυναίκες «συναγωνίζονται» επικίνδυνα το «ισχυρό φύλο» στο κάπνισμα, γεγονός το οποίο οδηγεί τον καρκίνο του πνεύμονα στην πρώτη αιτία θανάτου και γι’ αυτές, ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού, επισήμαναν οι επιστήμονες με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον καρκίνο του πνεύμονα «Από τo Εργαστήριο στην Κλινική Πράξη» που θα γίνει στις 3 - 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.

Με την πάροδο του χρόνου η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα έχει ελάχιστα βελτιωθείκαι φαίνεται ότι τα συνήθη χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους στην αντιμετώπιση της νόσου, τόνισαν οι ειδικοί , οι οποίοι επισήμαναν ότι «χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικές, πέραν της χημειοθεραπείας, για να επιτευχθεί σημαντική παράταση της επιβίωσης των ασθενών, μαζί με την διασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας της ζωής τους».

Ωστόσο, εκτιμούν ότι νέες ελπιδοφόρες θεραπείες αναμένεται να προκύψουν από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Μοριακής Έρευνας σε κλινικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ