Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΤΑΝ ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΤΡΩΝΕ ΤΟΥΣ ΘΗΡΕΥΤΕΣ

Οι βάτραχοι μπορεί να τρέφονται με σκαθάρια, τελικά όμως υπάρχουν και σκαθάρια που τρέφονται με βατράχους: σε μια πρωτοφανή ανακάλυψη στα χρονικά της ζωολογίας, προνύμφες σκαθαριών εντοπίστηκαν να δελεάζουν τους επίδοξους θηρευτές τους και να τους δαγκώνουν στο λαιμό.

H τακτική που ακολουθούν τα σκαθάρια του γένους Epomis περιγράφεται σε δημοσίευση Ισραηλινών ερευνητών στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές με εργαστηριακά πειράματα, οι προνύμφες των εδαφόβιων εντόμων αρχικά δελεάζουν τα αμφίβια κουνώντας τις κεραίες και τα στοματικά τους εξαρτήματα.

Νομίζοντας ότι έχουν εντοπίσει έναν ζουμερό μεζέ, οι βάτραχοι πλησιάζουν και ετοιμάζονται για γεύμα. Περιέργως, όμως, οι προνύμφες καταφέρνουν πάντα να ξεφύγουν από το στόμα του αμφίβιου και το δαγκώνουν στο λαιμό με τα σαγόνια τους, εφοδιασμένα με δύο «αγκίστρια».

Όσο και αν ο βάτραχος προσπαθεί να ξεφύγει, το λαίμαργο έντομο συνεχίζει να του ρουφά το αίμα και να δαγκώνει τη σάρκα του.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ενήλικα σκαθάρια και οι προνύμφες ειδών που συγγενεύουν με τα Epomis είναι συνήθης λεία των αμφιβίων» σχολιάζει ο Γκιλ Βάιζεν, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Η ανακάλυψη προσφέρει νέα στοιχεία για τη συνεξέλιξη θηρευτών και θηραμάτων και δείχνει ότι στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο πλευρές η επίθεση μπορεί να είναι η καλύτερη άμυνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ