Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Με αυτό το μήνυμα ξεκίνησαν τις ομιλίες τους ο Πρόεδρος της ΧΑΝΘ κ. Ιωάννης Σωσσίδης και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελευθέρων Χώρων κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα σεμιναρίων της ΧΑΝΘ.

Η έμπνευση μας για τον τίτλο του προγράμματος προέρχεται από την έννοια της πόλις – πολίτης από την αρχαιότητα, όπου σημασία δίνονταν στην σύμπραξη ανθρώπων και τη δράση τους για το κοινό καλό.
Ο πολίτης αντιπροσωπεύει τον τρόπο που σχετίζεται - τις σχέσεις που αναπτύσσει - ο κάτοικος με την πόλη του, το περιβάλλον και τους ανθρώπους της. Πρόκειται για τον ενεργό κάτοικο που εισάγει στην καθημερινότητα του την παρατήρηση της πόλης των δρόμων, των δένδρων, των ανθρώπων κλπ και δραστηριοποιείται μαζί με άλλους για τη φροντίδα τους.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενεργοποιήσει τα μέλη μας, τους συμμετέχοντες στα προγράμματα μας τους φίλους της ΧΑΝΘ, μέλη άλλων οργανώσεων κάθε μικρό ή μεγάλο κάτοικο της πόλης μας για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη των τυχόν προβλημάτων, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη φροντίδα του.

H φράση που χαρακτηρίζει τη δράση των εθελοντών μας και μέσω των δράσεων του προγράμματος επιδιώκουμε να την καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο μέσα από δράσεις και ενέργειες και να την εισάγει στην καθημερινότητα τους είναι:

Νοιαζόμαστε για την πόλη μας, νοιαζόμαστε για το αστικό περιβάλλον και ενεργούμε!

Το πρόγραμμα θα αναπτύξει δράσεις που θα αφορούν ενήλικες και παιδιά:

Μερικές από τις δράσεις που προγραμματίζουμε είναι:

Α. Παρατηρητήριο αστικού περιβάλλοντος
Με δράσεις ατομικής πρωτοβουλίας , τα μέλη - πολίτες υιοθετούν κάποιον δρόμο και παρατηρούν την κατάσταση των δένδρων , πάρκων, πινακίδων, κάδων, πεζοδρομίων και αναφέρουν τυχόν προβλήματα μέσω site στη ΧΑΝΘ η οποία τα μεταβιβάζει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και στην συνέχεια από κοινού οργανώνουν δράση επέμβασης με εθελοντές εφόσον αυτό είναι εφικτό. Πιλοτικά για το Α΄διαμέρισμα . ‘Ηδη έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή 27 κεντρικών αξόνων του α΄ δημοτικού διαμερίσματος.
Με μαζικές δράσεις εθελοντών όπως καταγραφής – αποτύπωσης της κατάστασης των δενδροδόχων, δενδροφυτεύσεις όπως είναι η εκδήλωση που οργανώνουμε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 18:00.
Με μαζικές δράσεις για την φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου μνημείων, αγαλμάτων

Β. Δράσεις ενημέρωσης για υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας από περισσότερους συμπολίτες μας.
Γ. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών – μελών μας αλλά και των μαθητών των σχολείων της περιοχής.

To όλο πρόγραμμα ξεκίνησε ύστερα από την προτροπή που απηύθυνε η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος προς τις εθελοντικές οργανώσεις της πόλης και ευελπιστούμε στην συνεργασία τους. Ήδη σχετικά με την αυριανή μας εκδήλωση (Τετάρτη 28/9/2011) η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος θα είναι μαζί μας με τη δέσμευση τους ότι στα σημεία που έχουν αποτυπωθεί θα φυτευθεί ένα δένδρο. Στην ενέργειες μας ευελπιστούμε στην αρωγή των πολιτών και εθελοντών άλλων οργανώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ