Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΠΟΝΗΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ Ή ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ;

"Ιστορική απόφαση για τις μειονότητες" είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah που με πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να επιστρέψει και να τα καταγράψει στο κτηματολόγιο στο όνομα των ιδρυμάτων, τα ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων τα οποία τα είχαν δηλώσει το 1936.

Αυτή η απόφαση αν εφαρμοστεί σημαίνει πως στα ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη θα επιστραφούν χιλιάδες ακίνητα, τα νεκροταφεία, τα οποία είχαν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος.

Θα είναι μια μεγάλη δικαίωση των αγώνων του Οικουμενικού πατριαρχείου και των ιδρυμάτων που είχαν απωλέσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους μετά το 1936.

Επίσης για όσα ακίνητα ιδρυμάτων ήταν καταγεγραμμένα στα ονόματα ιδιωτών και έχουν κατασχεθεί, θα καταβληθεί η νόμιμη αξία τους στα ιδρύματα από το ίδιο το τουρκικό κράτος.
Την απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινώσει ο Ερντογάν στο δείπνο «ιφτάρ» που θα παραθέσει σε 162 εκπροσώπους μειονοτικών ιδρυμάτων.

Η δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κεζμπάν Χατεμί τόνισε πως « η απόφαση αυτή είναι μια δικαίωση των μη Μουσουλμάνων συμπολιτών μας, για τα δικαιώνατα τους που είχαν χάσει».

Το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας των μειονοτικών ιδρυμάτων, όπως προέκυψε μετά το 1936 όπου η τουρκική κυβέρνηση , είχε ζητήσει από τις ενορίες και τα μειονοτικά ιδρύματα να υποβάλουν αναλυτικές δηλώσεις με τα ακίνητα που κατείχαν.

Η Διεύθυνση Μειονοτικών Ιδρυμάτων θεώρησε ως τελικές και αμετάκλητες τις δηλώσεις αυτές και δεκαετίες αργότερα, με αυθαίρετες αποφάσεις, αφαίρεσε από τα ιδρύματα την κυριότητα όλων των ακινήτων που είτε από παράλειψη δεν δηλώθηκαν, είτε αποκτήθηκαν , μέσω δωρεάς, αγοράς και διαθήκης, μετά το 1936!

Για την επιστροφή των ακινήτων θα πρέπει τα μειονοτικά ιδρύματα να υποβάλλουν αιτήσεις εντός 12 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ